recept: Palócleves, Kifőzde
Palócleves
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

30 dkg marhalábszár,
30 dkg krumpli,
30 dkg sárgahüvelyű zöldbab,
3 sárgarépa,
2 fehérrépa,
2 dl tejföl,
1 közepes vöröshagyma,
1/2 zöldpaprika,
1 kis paradicsom,
1 dl fanyar vörösbor,
1 tojásból csipetke,
só, bors, pirospaprika,
köménymag egészben,
apróra vágott kapor




A hagymát kockára vágva, kb. 2 dkg zsíron megfonnyasztod, ráteszed a kockára vágott marhahúst, és kevergetve addig sütöd, míg el nem kezd levet engedni. Ekkor gyorsan elkeversz benne két teáskanál pirospaprikát és rögtön felöntöd a vörösborral. Megsózod, enyhén megborsozod, beleteszed a répákat (több darabra vágva), a zöldpaprikát és a paradicsomot, valamint egy mokkáskanál köménymagot. Kislángon, fedő alatt főzzed, amíg a hús meg nem puhul.
Ha a hús megpuhult, a (nagyobb darabokra vágott) mócsingot, kövér részeket ki szoktam venni, a kutya imádja.
A megtisztított zöldbabot 3-4 cm-es darabokra, a krumplit kockára vágva tedd bele, öntsd fel (húslé, húsleves, víz is jó) úgy, hogy majdnem kétszer annyi legyen a lé, mint a sűrűje, ízesítsd meg sóval.
Fedő alatt főzd puhára a zöldbabot, majd a tejfölbe egy evőkanál lisztet alaposan elkeverve, habard be vele a levest. Ekkor kell kb. egy evőkanál apróra vágott kaprot adni hozzá.
Ha felforrt, belefőzöd a csipetkét, és kész a finom leves.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes.


Kapcsolódó anyagok: csipetke
 A gulyás
 zöldbabgulyás
 betyárzöldbab
 zöldbabpörkölt

Forrás: Ezt az ételt Gundel Károly édesapja, Gundel János készítette a nagy palóc, Mikszáth Kálmán számára.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 1998.09.21. Utoljára frissítve: 2009.05.09.
Utolsó megtekintés: több, mint 5 órája (2024-04-25 07:38:06 - 2.64)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez