recept: Bográcsgulyás, Kifőzde
Bográcsgulyás
(szegedi gulyás)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

80 dkg marhahús (lábszár a legjobb),
2-3 sárgarépa, 2 fehérrépa,
50 dkg krumpli,
2 paradicsom, 2 zöldpaprika,
1-2 pirosra érett cseresznyepaprika,
4 fej vöröshagyma,
7 dkg zsír, 1 marék csipetke
2 ek pirospaprika, só, 1 mk. köménymag



A kedvünk szerint 1,5 - 2,5 cm-es kockára vágott húst egy-két kanál zsíron megpirítjuk. Először színét váltva kifakul, majd levet enged, ezt elsütjük, és szabályosan piros-ropogósra pirítjuk folyamatos kevergetés mellett. Ezután a kicsi kockára vágott vöröshagymát rászórjuk és addig kevergetjük, míg meg nem fonnyad. Nem kell félnünk, hogy megég a hús, mindig az utoljára beletett összetevő pirul a zsíron.
Ha kész a hagyma is, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és jól elkeverjük, majd felöntjük vízzel, de csak éppenhogy ellepje. Víz helyett 1-2 dl fanyar vörösbor vagy sör is ´megteszi´. Beletesszük a feldarabolt paradicsomot és paprikát, meg a köménymagot.
Lassú tűzön kb. 2,5-3 óra hosszat főzzük (éppen csak pöfékeljen, nem szabad lobogva forrnia!), néhányszor megkeverjük-megrázogatjuk, az elfőtt levet pótoljuk és megkóstoljuk, rendesen puhul-e már.
A hús fővésének második órája elején beletesszük a fehérrépát, a harmadik óra kezdetekor a sárgarépát (mindkettőt hosszában kettévágva) és szükség szerint vízzel felengedve tovább főzzük.
Az utolsó félórára beletesszük a kockára vágott krumplit (ha a zöldséget szeletelve szeretjük, azt is most kell beletenni, nem előbb), felöntjük a kész mennyiségre vízzel és 25-30 percig főzzük, míg a hús meg nem puhul teljesen.
Végül, ha már elégedettek vagyunk a hússal, beleszórjuk a csipetkét és lobogó lében kb. 5 perc alatt folyamatos keveréssel készre főzzük. Ellenőrizzük az ízesítést, és tálalhatjuk is.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes.


Kapcsolódó anyagok: csipetke
 A gulyás
 babgulyás
 betyárgulyás
 pörkölt

Forrás: Azt hiszem, rengetegen hasonlóképpen csinálják :-

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.07.30. Utoljára frissítve: 2010.01.04.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 órája (2024-03-28 18:04:58 - 6.67)
Hozzászólások:

Sancho (2011-04-16 10:20:00):
Tegnap letaglóztuk a bikaborjút, elég nagy volt, és lett is belőle finom gulyás!

Aranka (2011-09-21 19:21:00):
Isteni! Ez a legjóbb bográcsgulyás! Én is igy készítem, csak még kiegészíttem zellerel.

Megjegyzés a recepthez