Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||||||
25 dkg főtt darált gesztenye, 5 tojás, 3 vizes zsemle, 2 dl tej, 1 pici fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 kötés petrezselyemlevél, só, bors, prézli, zsír |
Lehet kapni nagyobb boltokban fagyasztott, főtt, darált natúr gesztenyét, ez adta az ötletet egy karácsonyi ízeket sejtető, könnyű, húsmentes fasirtka előállításához. Persze ha az itt következő masszát valaki húsba tölti, ő sem jár rosszul... Na lássuk hát: A tojásokból négyet megfőzök keményre. Amíg fő, a hagymából lereszelek egy evőkanálra való adagot, és hozzáreszelem a fokhagymát is. A tejet meglangyosítom és beáztatom a 4 darabba vágott zsemléket. A petrezselymet már csak akkor tudom felaprítani, amikor a tojás kész, és a csap alá tettem, hadd hűljön. Végül a zsemléket igen kegyetlenül kinyomkodom, villával beletöröm a megpucolt tojásokat, belekeverem a gesztenyét, a hagymákat és a petrezselymet. Megsózom, adok hozzá egy csipetnyi borsot is. Megkóstolom, ha már elégedett vagyok vele, hozzáadok még egy csipetnyi sót és beleütök egy tojást. Alaposan összegyúrom, kézzel jól kidolgozom, megfelelő méretű és formájú gombóckákat, lepénykéket vagy rudacskákat formázok belőle, végül saját darálmányú prézlibe forgatom és forró zsírban pirosra sütöm. Tölteléknek, köretnek vagy vega húspótlónak is pompás, de hidegen, zsíroskenyérre szeletelve, krumplisalátával, mmmmm... Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.
|