Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||
40-50 zsenge karalábélevél, 35 dkg darált hús, 8 dkg rizs, 1 tojás, 2 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 ek finomliszt, 3 dkg zsír, fél kötés kapor, só, bors, pirospaprika, fokhagymapor |
A darált húst összekeverem az egyik lereszelt hagymával és a megmosott, lecsöpögtetett rizzsel. Beleütöm a tojást, megsózom, megborsozom, és hozzákeverek 2-3 kávéskanál pirospaprikát. A karalábélevelek közül kiválogatom a hibátlan gusztusos darabokat, száruktól megszabadítom és megmosom, kiválogatom; a tenyérnyi méretű nagyobbját tölteni fogom, a kisebbeket a szószba fogom felcsíkozni. Ha a levelek elég zsengék és puhák, nincs szükség blansírozásra. A sütőt 220 fokra előmelegítem. A levelek közepére kanálnyi tölteléket teszek, lazán összehajtom, becsomagolom, egy tányérra teszem. A töltelék kb. 18-20 levél megtöltésére elegendő. A maradék levelet kisujjnyi csíkokra vágom, és beleteszem egy kb. 35 cm átmérőjű zománcozott lábosba. Erre teszem egymás mellé a töltelékeket, éppen elférnek egy rétegben. Megsózom és felöntöm egy liter forrásban levő vizzel (érdemes a blansírozó levet felhasználni, már ha volt blansírozás). A lé lepje el egy ujjnyira a tölteléket. Ráteszek egy akkora zománcos fedőt, ami lenyomja a töltelékeket, majd lefedem és beteszem a tűzforró sütőbe. Visszaveszem a hőmérsékletet 190 fokra, és egy óra hosszat hagyom sülni-főni. Amíg az étel a sütőben van, bőven van időm felaprítani a kaporlevelet és lereszelni a maradék vöröshagymát. Ha lejárt az egy óra, kiveszem a lábost a sütőből és óvatosan kiszedem a töltelékeket egy tányérra. Elkészítem a rántást: A lereszelt hagymát a forró zsírba teszem, és ha kisült belőle a víz, hozzákeverek két evőkanál lisztet. Addig kevergetem, míg világos zsemleszínűre nem pirul, ekkor a tűzről lehúzva, egy teáskanál pirospaprikát keverek bele. Rögtön ezután beleöntöm a tejfölt, simára keverem vele, és belekeverem a lébe. Három-négy percig forralom szorgosan kevergetve, ezalatt megkóstolom, ízesítem. Ha már lehúztam a tűzről, belekeverem a kaprot és egy mokkáskanál fokhagymaport, visszateszem a töltelékeket és lefedve pihentetem 10-15 percig. Egy kanál tejföllel leöntve tálalom. Csodálatos pasztell ízek jellemzik ezt a "lájtos", egészséges ételt, ideális vacsora. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes. | cikk a blogon | |