Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||||||
10 dkg finomliszt, 1 tojás, csipetnyi só |
Egy tojásból 10 dkg liszttel nagyon-nagyon vékonyra kinyújtott tésztát csinálunk. A tetejét vékonyan meglisztezzük, tenyérrel lesimítjuk a fölösleget róla. Ezután éles, vékony, egyenes pengéjű kést lisztbe mártogatva, a hegyével kb. 4-6 cm-es csíkokra vágjuk. A csíkokat egymás tetejére helyezzük, hogy egyszerre szeletelhessük le az egészet. Ha túl nagy lapot nyújtottunk, több kupac legyen, mert 5-6 lapnál többet egymásra helyezve már macerás a szeletelés. Ez persze kézügyesség és gyakorlat kérdése, nomeg jó kés is kell hozzá. A lényeg az, hogy milliméteres kis csíkokra kell vágni az egészet. A kést többször is lisztbe kell mártani, hogy ne ragadjon rá a tészta. Ha befejeztük a vagdalózást, a tésztát laza merékba felszedjük és a lobogó levesbe vagy zsíros-sós vízbe tesszük. Vastagságtól függően 2-4 perc alatt megfő. A fölösleget (ha van) száraz, meleg helyen zsírpapírra (sütőpapírra, pauszra) kiterítve megszáríthatjuk, sokáig eláll. Húsleves-félékbe előszeretettel használják, és jól illik is bele. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. FG - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése nem időigényes.
|