recept: Őszibarack-befőtt, Kifőzde
Őszibarack-befőtt
(őszibarack kompót)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

8-10 kg őszibarack,
3 kg kristálycukor,
1 ek szegfűszeg,
4-5 db fahéj,
10 dkg citromsav



Őszibarackból keményebbeket vegyünk, nem baj, ha nem elég édes, de nem fog szétmállani. Jobb a sárgabélű, de az érettje annak is hajlamos a szétmállásra.

A gyümölcsöt megmossuk, kiválogatjuk, meghámozzuk, félbevágjuk, magját kiszedjük, és gerezdekre vágva beletesszük a gondosan kimosott üvegekbe. Háromnegyed részig legyen töltve minden üveg.

Minden üvegbe vizet mérünk, egy-egy csipet citromsavval tetézve; a lé lepje el a gyümölcsöt, hogy az ne barnulhasson meg.

Ekkor már tudjuk, mennyi víz kell hozzá, és elkészíthetjük a szirupot:
Egy nagy fazékba a belemért vízhez literenként hozzáöntünk 30 deka kristálycukrot, felkeverjük, és teatojásban beletesszük a fűszereket. Felforraljuk, és 10 percig forraljuk. A végén beleteszünk annyi citromsavat, hogy kellemes, nagyon enyhe savanykás íze legyen.

Az üvegekbe porciózott gyümölcsről leöntjük a vizet és rámerjük a forrásban levő szirupot. Csurig töltsük, hogy levegő ne kerülhessen bele. A tetejét szorosan rácsavarjuk és szárazdunsztba tesszük.

Süteményekhez, fagylaltokhoz, de akár húsokhoz is finom, de csak úgy magában is mennyei.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: cseresznye befőtt
 meggybefőtt
 körtebefőtt
 ribizlibefőtt

Forrás: Rózsa receptje.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2012.08.30. Utoljára frissítve: 2012.08.30.
Utolsó megtekintés: több, mint 11 órája (2024-05-03 03:51:40 - 1.23)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez