recept: Orjaleves, Kifőzde
Orjaleves
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

1,5 kg sertésorja (húsos karajcsont),
1 fej vöröshagyma,
5 sárgarépa,
4 petrezselyemgyökér,
1 zeller,
10 dkg (1/4 kis fej) kelkáposzta,
1 karalábé,
1 burgonya,
4-5 gerezd fokhagyma,
1 zöldpaprika,
1 dkg egész feketebors,
1 dkg szegfűbors,
néhány szerecsendió-virág,
pár szál sáfrányos szeklice vagy sáfrány,
ételízesítő, só


Orjalevest általában a házi disznóvágáskor csinálnak, a disznótoros étrend első fogása.
Az orját speciális technikával ´nyerik ki´ a disznóból: a disznó bontásának a parasztháztartásban máig is uralkodó, a 19-20. századfordulóig kizárólagos módja az úgynevezett orjára bontás. Ez úgy történik, hogy elválasztják a gerincet a bordáktól, s az orjának nevezett, jó húsos gerincoszlopot a farokkal együtt kiemelik. Orjára bontáskor a mai háztartásokban oly kedvelt karajhús ´elvész´, nem létezik, nagy része bent marad az orjában.
Az úgynevezett karajra bontás a magyar parasztháztartásokban a 20. század kezdetétől jelentkezik szórványosan, és máig is csak kisebb körzetekben gyakori. Viszont korábban is rendszeres eljárás volt - a perzselést helyettesítő forrázással együtt - több hazai német lakosságú vidéken.
A húsfeldolgozó üzemekben is általános a karajra bontás, ezért a húsboltokban nem is kapható orja. Hogyan készíthetünk mégis orjalevest? Hát vegyünk csontos karajt, és vágjuk le ´hanyagul´ a húst a csontról, vagyis hagyjunk bőven rajta.


Elkészítés:
A sertésorját hideg vízben feltesszük főni. Amikor már pár perce forr, lehabozzuk, vagy ami még jobb, áttesszük tiszta vízbe.
Csendesen főzzük fedő alatt kb. 3-4 óra hosszat. Ezután hozzáadjuk a tisztított zöldségeket félujjnyi hasábokra vágva, a hagymát és a burgonyát egészben. Együtt nagyon lassú forrással főzzük, míg a zöldség is megpuhul.
Türelemmel kell lenni, hogy igazán finom levesünk legyen; akkor jó a leves, ha a hús könnyen leválik a csontról.
Levesbetétnek leginkább csigatészta (lúdgége) vagy eperlevél illik hozzá. A zöldségeket külön tálon a leveshez kínáljuk, a csontos húsdarabokat ecetes tormával, a levest követően, külön tálaljuk.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes.


Kapcsolódó anyagok: lúdgége tészta
 eperlevél

Forrás: Személyes gádorosi és szécsénkei élményeim alapján.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.07.30. Utoljára frissítve: 2008.08.05.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 13:31:03 - 2.44)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez