Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||||||
5 kg meggy, 3 kg kristálycukor, 1 ek citromsav, szalicil |
A meggyet kiválogatjuk, leszárazzuk, majd többször váltott vízben tisztára mossuk és kimagozzuk. Nagyméretű lábosban soronként megszórjuk kristálycukorral és befedjük. Másnapra levet ereszt. Leszűrve, a lé príma minőségű szörpként felhasználható, ha nem szűrjük le, tovább tart a főzés. A lekvárt közepesen erős tűzön, állandóan kevergetve addig főzzük, amíg a gyümölcs össze nem esik, illetve az egész be nem sűrűsödik. Ügyeljünk arra, hogy ne égjen le, tegyünk vaslapot a lángra, csökkentsük a láng erejét. Ha nagyon fortyog, nagyon lassan, óvatosan keverjük fel, mert képes hirtelen fröcsögve felzubogni, mindent összefröcsköl (mint nálunk is), és jól megégeti a szegény lekvárfőző munkást (mint engem is). :-) Mi a botmixerrel össze is törjük, hogy simább, lekvárszerűbb legyen, hamarabb készen van, és a dzsemet nem lehet olyan sokrétűen felhasználni, mint a lekvárt. Egyszóval a mi termékünk átmenet a dzsem és a lekvár között, nagy megelégedésére minden fogyasztónak. A főzési idő körülbelül egy óra, ha szörpöt is szűrünk belőle, két óra, ha nem. Amikor mézszerűen, sűrűn folyik le a kanálról, akkor főtt meg kellőképpen. Ezt a lekvárt bátran tölthetjük süteménybe, nem folyik szét a sütéskor, mint a zselével keményített bolti vacakok (ld. a kimaradt lekvárt a képen). Kisebb-nagyobb üvegekbe töltjük, még forrón lekötjük, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, és még egy celofánnal azt is lekötjük. Száraz dunsztban hagyjuk legalább 24 órán keresztül. 100 g lekvár energiatartalma kb. 146 kCal (1g fehérje, 1g zsír, 35g szénhidrát). Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes.
|
A recept nagyon tetszik, már régóta keresek olyan lekvár receptet, hogy süteménybe is jó legyen a lekvár. Mindenképpen ezt fogom kipróbálni! Köszönöm!!!