Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||
fél fej édeskáposzta (kb.50 dkg), 2-3 szem krumpli (kb. 20 dkg), 20 dkg füstölt kolbász, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 dkg zsír, só, pirospaprika, köménymag, liszt, friss kapor |
A káposztát megmosom, felső (hibás) leveleit elviszem a komposztra, a csumáját előbb lepucolom és a nem fás részeket felfalom, mert káposztafüggő vagyok. A káposztát gerezdekre vágom és éles késsel nagyon vékonyra felmetélem. Az egyik fele megy a lábosba, felöntöm vízzel, megsózom, megy még bele egy csipet kömény, és fedő alatt főzöm kislángon. A másik fele kovászolni lesz, mert az is nagyon finom. Közben a kolbászt felkarikázom, a hagymát megpucolom és apró kockákra vágom, a krumplikat megpucolom, kis kockára vágom. Ha a káposzta főtt már 10-15 percet, hozzáadom a krumplit és a kolbászt, felforralom, és még húsz percig főzöm. A megforrósított zsíron megfonnyasztom az apró kockákra felvágott hagymát, két evőkanál finomlisztet elkeverek rajta, és sűrűn kevergetve sárgásra pirítom. Lehúzom a lángról, elkeverek benne egy mokkáskanál pirospaprikát, majd a beleöntöm az előre kikevert tejfölt, és jól elkeverem. Ezzel rántom be a levest. A végén elkeverem benne a kaprot, és azonnal el is zárom a lángot, tálalásig fedő alatt tartom. Lehet savanyítani mustárral, ecettel, de legjobb erre a kovászos uborka leve. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|