recept: Káposztaleves, Kifőzde
Káposztaleves
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

fél fej édeskáposzta (kb.50 dkg),
2-3 szem krumpli (kb. 20 dkg),
20 dkg füstölt kolbász,
1 fej vöröshagyma,
2 dl tejföl,
2 dkg zsír,
só, pirospaprika, köménymag, liszt, friss kapor




A káposztát megmosom, felső (hibás) leveleit elviszem a komposztra, a csumáját előbb lepucolom és a nem fás részeket felfalom, mert káposztafüggő vagyok. A káposztát gerezdekre vágom és éles késsel nagyon vékonyra felmetélem. Az egyik fele megy a lábosba, felöntöm vízzel, megsózom, megy még bele egy csipet kömény, és fedő alatt főzöm kislángon. A másik fele kovászolni lesz, mert az is nagyon finom.

Közben a kolbászt felkarikázom, a hagymát megpucolom és apró kockákra vágom, a krumplikat megpucolom, kis kockára vágom. Ha a káposzta főtt már 10-15 percet, hozzáadom a krumplit és a kolbászt, felforralom, és még húsz percig főzöm.

A megforrósított zsíron megfonnyasztom az apró kockákra felvágott hagymát, két evőkanál finomlisztet elkeverek rajta, és sűrűn kevergetve sárgásra pirítom. Lehúzom a lángról, elkeverek benne egy mokkáskanál pirospaprikát, majd a beleöntöm az előre kikevert tejfölt, és jól elkeverem. Ezzel rántom be a levest.

A végén elkeverem benne a kaprot, és azonnal el is zárom a lángot, tálalásig fedő alatt tartom.

Lehet savanyítani mustárral, ecettel, de legjobb erre a kovászos uborka leve.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: belforti káposztaleves
 kaszásleves
 káposztaleves Franci módira

Forrás: Régi szakácskönyv alapján.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2012.06.23. Utoljára frissítve: 2012.06.23.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 12:35:15 - 1.82)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez