Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||||
7 kg eper, kb. 5 kg kristálycukor, kb. 5 dkg citromsav, szalicil, celofán |
Az eperszemekről leszedjük a szárat. Langyos vízben addig áztatjuk, amíg a homok és minden egyéb szennyeződés le nem ázik róla. Többször váltjuk a vizet, majd kézzel kiemelve edényekbe tesszük (hibátlan zománcú lábos, 5 literes befőttesüveg stb. Lecukrozzuk; 75 deka cukrot adunk hozzá kilónként, minden edényben külön-külön. Alul az eper megmérve, rá a cukor. Kicsit összerázzuk, majd letakarjuk, hogy álljon egy éjszakát. Másnap összekeverjük, először durvább, majd finom szűrőn leszűrjük; a léből szörp lesz, a maradékot sem dobjuk ki, majd lekvárt főzünk belőle. A lével nincs különösebb dolog, bele kell tölteni üvegekbe, mindegyikbe egy teáskanál citromsavat keverünk, vízbe mártott celofánnal lezárjuk, késhegynyi szalicilt teszünk a celofánra, majd erre még egy cefofánt. Mehet a spájzba, hűtőbe, pocakba. Semmi forralás, semmi vegyszer benne, maximálisan finom és egészséges, csecsemőnek is adhatnánk, ha egyébként nem volna tilos. Energiatartalma 100 g szörpre: 173 kCal (0,6g fehérje, 0,3g zsír, 43g szénhidrát). Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes.
|
Hasonlít a málnához, csak az szeret felforrni. De az se baj, mert borjellegű lesz. Az áfonyát viszont a teraszon felejtettem a télen, s -32 fokban sem fagyott meg.