recept: Eperbefőtt, Kifőzde
Eperbefőtt
(szamócakompót)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

4 kg eper,
kb. 2 kg kristálycukor,
citromsav, szalicil, víz




Alaposan moss ki 8 db hétdecis üveget, vágj le mindhez 2-2 celofánt, készítsd elő a befőttesgumikat, újságpapírt.

Csumázd ki az epret és szedd ki belőle a túlérett darabokat. Ide nem annyira az érett, mézédes, tűzpiros eper kell, hanem inkább kicsit "ropogósabb" darabok.

Áztasd be vízbe a gyümölcsöt kb. 5 percre, majd kézzel merd át egy másik edénybe, amibe előbb vizet töltöttél. Így mosd át még kétszer-háromszor, amíg a vízben már nem marad homok vagy egyéb lerakódás. Csak a kezed használd, vigyázz, össze ne törjön az eper. Ha találsz benne hibát, vágd ki késsel.

Töltsd meg az üvegeket eperrel. Ha jól vásároltál, kb. 3,2 - 3,5 kg epred maradt, ez nyolc üvegbe fér el. Az egyiket öntsd tele vízzel, majd öntsd le egy mérőedénybe, mérd meg, mennyi víz ment bele. Ezt megszorozva az üvegek számával, megtudod, mennyi szirupot kell csinálnod.

A szirupot úgy számítsd, hogy fele víz, fele cukor legyen; minden liter vízhez egy kiló cukrot mérj egy hibátlan fazékba, és forrald öt percig. Ezután keverj bele literenként egy púpozott teáskanál citromsavat és csukd a lángot kicsire. Amíg a szirup csendesen pöfög, merd tele az eperrel töltött üvegeidet.

Márts vízbe mindkét oldalán egy celofánt, ettől felpuhul. Óvatosan feszítsd rá az üveg szájára, hogy kisímuljon. Vigyázni kell, mert könnyen szakad. Ha sikerült szép feszesre simítani, rögzítsd befőttesgumival. Tégy egy késhegynyi szalicilt a celofánra, majd feszíts rá egy másik vizes celofánt és gumizd le azt is.

Jobban szeretem a celofános bíbelődést, mint a zárókupak használatát. Így a befőtted kicsit szellőzik (ha soká tartod, sűrűsödik is), de a baktériumokat távol tartja a szalicil, annak ellenére, hogy nem keverted a szirupba. Ennek az az előnye, hogy nem kell megenned a tartósítót.

A következő lépés a dunsztolás; csavard újságpapírba az üvegeket, a napilapok jól szigetelnek és nem kemények, nem sértik meg olyan könnyen a celofánt. A becsavart üvegeket tedd jól szigetelő helyre, pl. dunnák közé, vagy takard be pléddel, és csak egy-két nap múlva vedd ki - ezzel megtörtént a tartósítás, ha nem eszitek meg, hűvös spájzban évekig eláll.

Lehet, hogy az eper nem a legolcsóbb gyümölcs a világon, de egy üveg önköltségi áron nem kerül többe, mint 1-2 tábla csokoládé. És ha nassolni van kedvem, inkább azt eszem, amiről tudom is, hogy mi van benne, nem beszélve arról, hogy már a gondolata is örömet okoz :-)

Kiszámoltam, mennyi energia van 10 deka befőttemben: 218 kCal, 0,5 gr fehérje, 0,25 gr zsír, és 54 gr szénhidrát - nem veszélyes, igaz?



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: cseresznye befőtt
 körtebefőtt
 ribizlibefőtt
 eperdzsem
 dunsztolás

Forrás: Anyám és anyósom receptje nyomán.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2012.06.11. Utoljára frissítve: 2012.06.11.
Utolsó megtekintés: több, mint 5 napja (2024-04-27 21:24:27 - 1.99)
Hozzászólások:

Sancho (2012-06-12 07:57:00):
Kedvencem, de, sajnos az idén az eper ára 2,50 euró lett. Kimarad.

Barbon (2018-05-17 00:00:00):
Se kimásolni, se kinyomtatni nem lehet. Miért?

Megjegyzés a recepthez