recept: Röszti, Kifőzde
Röszti
(Berner Rösti)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

1 kg rózsa krumpli,
10 dkg kolozsvári szalonna,
2-2 ek zsír és vaj,
2 ek tej,




A Rösti a svájci parasztok hagyományos étele, számlálhatatlan változatban készítik, akárcsak nálunk a rántottát, tócsnit vagy lecsót. A berni röszti a nyers krumpliból készült alapváltozat, a svájciak ebből kiindulva készítik a spéci sajtos, hagymás, húsos, kolbászos vagy zöldséges röszticsodáikat.

Itt egy híres berni étterem receptjét próbálhatod ki, és ha megtetszik, bátran engedd szabadjára a fantáziádat és készítsd el saját rösztidet. A legkönnyebben kb. 25 cm átmérőjű, tapadásmentes serpenyőben készíthetjük, melynek magas (6-7 cm) és meredek a fala. Kell még hozzá egy fedő vagy hasonló méretű lapos tányér a forgatáshoz, egy normál fakanál és egy széles, lapos falapát a tálaláshoz.

Megmosssuk és meghámozzuk a krumplit, és a legnagyobb lukú reszelőn lereszeljük. Összeaprítjuk kb. 1 cm-es kis kockákra a szalonnát. Tapadásmentes bevonatú serpenyőbe tesszük a zsírt és a vajat, felforrósítjuk, és beletesszük a krumplit és a szalonnát. Egy kávéskanál sóval megszórjuk, majd pár percig erős lángon pirítjuk, többször átkeverve, hogy jól átjárja a vajas zsír, és a szalonnából kiolvadó zsír is jól bevonjon minden krumplit.

Ezután kisebb lángra tesszük, és tíz percig sütjük, fedő nélkül. Ha letelt a 10 perc, meglocsoljuk két evőkanál tejjel, ettől omlósabb lesz a belseje. Így folytatjuk a sütést még tíz percig, majd rátesszük a fedőt vagy egy lapos tányért, és serpenyőstől az egészet megfordítjuk, fejre állítjuk. Óvatosan leemeljük a serpenyőt, visszatesszük a tűzre, és belecsúsztatjuk a fedőről a rösztit, hogy a másik oldalát is megsüssük. Ezt erős lángon, pár percig csináljuk csak, elég, ha csak megpirul, mert az étel már kész.

Falapáttal cikkekre vágjuk, vigyázva (mert könnyen törik) tányérra szedjük. Egy finom tejeskávét adnak hozzá Svájcban.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: tócsni

Forrás: Forrás: Restaurant Brasserie Anker Bern.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2012.06.07. Utoljára frissítve: 2012.06.07.
Utolsó megtekintés: több, mint 4 napja (2024-04-29 13:51:19 - 1.97)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez