Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||||||
Személyenként: 10-20 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, kenyér |
A szalonnasütés, a tábortűz nem egyéni sport, ide társaság kell, jóbarátok, rokonok. A parázson sült szalonna a legegyszerűbb szabadtűzi étel, a grill- és bográcsbajnokok is így kezdték: Rakjunk tüzet! Egy módszer a sok közül: bő kétmaréknyi, száraz, csattanva eltörő, pár mm vastag gallyacskát szórunk kicsit összegyűrt újságpapírra, rajta keresztben a gallyacskák ujjnyi vastag folytatása következik. A többi fát még ne tegyük rá. Gyújtsuk meg a papírt, várjuk meg, amíg fellángol a rőzse. Ha rendesen meggyulladt és nem volt nedves a fa, nincs füstje és hangosan pattog, a lángja 30-40 cm magas. Ekkor tegyünk rá max. 2-3 vastagabb ágat és várjuk meg, míg ezek is lángolni kezdenek, akkor tegyük rá a következő ágat. Türelemmel, egyenként rakva az ágakat, eljuthatunk a karvastagságúakhoz, ezekből lesz a parázs. Amíg valaki a tüzet éleszti, táplálja, a többiek sem tétlenkednek; a szalonnát fel kell szeletelni kb. két cm vastagon, bőröstől. Ki kell szúrni hegyes késsel a bőrét, hogy a nyársat könnyebb legyen beleszúrni. A hagymákat is meg kell tisztítani, és mérettől függően félbe vagy négybe vágni, kicsit megsózni, hogy könnyrbb legyen felszúrni. Végül a kenyeret is felszeleteljük, kb. két centi vastag szeletekre. Amíg a tűz leég, elő lehet venni a demizsont, szabadfoglalkozás. A nyársra ráhúzzuk a hagymát, és azután a szalonnát. A parázs fölé tartjuk egyik kezünkkel, a másikban ott egy szelet kenyér, hogy a sülő szalonna zsírjával ne a tüzet tápláljuk, a kenyérre csöpögtessük. Úgy csináljuk, hogy ne érjen hozzá a szalonna a kenyérhez, mert ráragadnak kenyérmorzsák, megégnek és megkeserítik a szalonnát is. (Harmadik kezünkben a pohár.) A szalonnát türelmesen forgatva, pörcösre süssük meg, különben nem lesz finom. Ha kész, letoljuk a nyársról egy tányérba (vastag alufóliába), és felhúzzuk a kenyeret, azt is ropogósra sütjük. Vigyázni kell a kenyérrel, mert hamar megpirul. Ha van fokhagymánk, dörzsöljük bele a kenyér mindkét oldalába. És ha mindez kész, hozzáláthatunk az evéshez... Persze ezt is bonyolíthatjuk kedvünkre, határ a csillagos ég (most végre szó szerint :-); kolbászt is húzhatunk a nyársra, vagy rablóhússzerűen falatkákat egymás után, szalonna, hús, kolbász, hagyma, paprika, gomba - ki hogyan, mitől érzi jól magát. És ez a lényeg. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.
|
Csak annyit tennék hozzá, hogy a hagymákat - jó nagyokat, s lilát -, ujjnyi karikára szoktam vágni, a szalonnát szintén. A többi ugyanúgy...
Te is biztos civilben dinnyefaragó mester vagy, ha a szalonnából is ujjnyi vastag karikákat tudsz vágni... :-)
A szalonnából , sütés után lesz szép karika, ha bőre össehúzza, s kinyílik, mint a virág. A dinnyével,... hát nem is rossz az ötlet. Amúgy szoktam töklámpást faragni. Még akkor, mikor a helovint nem is ismertük, az átkosban. Azzal ijesztegettük este a vénasszonyokat a faluba. Persz, nem is ilyedtek meg, csak mi gondoltuk, gyerekfejjel.