recept: Kifli, Kifőzde
Kifli
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

16 darabhoz:
50 dkg finomliszt vagy kenyérliszt,
2 dkg friss élesztő,
2-3 dl tej,
4 dkg vaj,
csipetnyi só





Gondoskodunk róla, hogy a konyhában legalább 25 fok legyen a hőmérséklet, pl. előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
Aztán megcsináljuk a kovászt: 1 dl langyos tejben elkeverünk 2 kávéskanál kristálycukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Letakarjuk, meleg helyre tesszük. Két-három perc múlva már látszik, hogy beindultak az élesztőgombácskák, ekkor kevergetés közben beleszitálunk 8 dkg előre kimért lisztet. Visszafedjük, megvárjuk, míg feljön és összeáll, ez max. 10 perc.
Ezalatt maradék lisztet átszitáljuk a keverőedénybe. Ha vajaskiflit csinálunk, 4 dkg porcukrot szitálunk hozzá, és csak egy csipetnyi sót teszünk bele. Ha normál kiflire vágyunk, a cukorból és sóból is egy-egy kávéskanálnyit adunk hozzá. A vajat óvatosan megolvasztjuk (ne érje el a habzást), meglangyosítjuk a maradék tejet.
Jól összekeverjük a tésztát, tejet annyit teszünk bele, hogy jó kemény nokedlitészta sűrűségű legyen. Addig gyúrjuk, dagasszuk, míg csomómentes lesz, szép sima és szinte fényes, elválik az edény falától és a kezünktől is.
Gombócot formálunk belőle, enyhén meghintjük liszttel, letakarjuk, és legalább egy órát kelesztjük. Ha egy óra múlva eléri a dupla méretet, akkor jó.
A sütőbe beteszünk egy vízzel töltött kistepsit, ez fogja a szükséges páratartalmat biztosítani sütéskor.
Kivesszük a kelesztőtálból, enyhén lisztezett deszkán négy egyforma darabra vágjuk. Szép kerek gombócokat formázunk, majd egyenként 3 milliméter vékonyra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát átlósan négy darabra vágjuk, majd a köríves oldalától kezdve szorosan feltekerjük. Kedvünk szerint meghajlítjuk vagy egyenesen hagyjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Kelesztjük egy óra hosszat, majd lespricceljük vízzel és betesszük a forró sütőbe. Visszavesszük a hőmérsékletet 170 fokra, és szép pirosra sütjük. Ez kb. 15-20 perc.
Isteni finom kiflink lesz, össze sem lehet hasonlítani semmilyen gyári darabbal, még melegen, vastagon vajazva, újhagymával...
Amikor a tepsibe bekerül, meg lehet szórni mindenfélével; nagyszemű só, köménymag, vagy ha édes kiflit készítünk, kristálycukor, mák stb.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: a kenyérsütés A-tól Z-ig

Forrás: Limara és Gubics segítsége sokat jelentett.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2011.12.30. Utoljára frissítve: 2011.12.30.
Utolsó megtekintés: több, mint 5 napja (2024-04-27 21:35:14 - 1.6)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez