Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||
16 darabhoz: 50 dkg finomliszt vagy kenyérliszt, 2 dkg friss élesztő, 2-3 dl tej, 4 dkg vaj, csipetnyi só |
Gondoskodunk róla, hogy a konyhában legalább 25 fok legyen a hőmérséklet, pl. előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Aztán megcsináljuk a kovászt: 1 dl langyos tejben elkeverünk 2 kávéskanál kristálycukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Letakarjuk, meleg helyre tesszük. Két-három perc múlva már látszik, hogy beindultak az élesztőgombácskák, ekkor kevergetés közben beleszitálunk 8 dkg előre kimért lisztet. Visszafedjük, megvárjuk, míg feljön és összeáll, ez max. 10 perc. Ezalatt maradék lisztet átszitáljuk a keverőedénybe. Ha vajaskiflit csinálunk, 4 dkg porcukrot szitálunk hozzá, és csak egy csipetnyi sót teszünk bele. Ha normál kiflire vágyunk, a cukorból és sóból is egy-egy kávéskanálnyit adunk hozzá. A vajat óvatosan megolvasztjuk (ne érje el a habzást), meglangyosítjuk a maradék tejet. Jól összekeverjük a tésztát, tejet annyit teszünk bele, hogy jó kemény nokedlitészta sűrűségű legyen. Addig gyúrjuk, dagasszuk, míg csomómentes lesz, szép sima és szinte fényes, elválik az edény falától és a kezünktől is. Gombócot formálunk belőle, enyhén meghintjük liszttel, letakarjuk, és legalább egy órát kelesztjük. Ha egy óra múlva eléri a dupla méretet, akkor jó. A sütőbe beteszünk egy vízzel töltött kistepsit, ez fogja a szükséges páratartalmat biztosítani sütéskor. Kivesszük a kelesztőtálból, enyhén lisztezett deszkán négy egyforma darabra vágjuk. Szép kerek gombócokat formázunk, majd egyenként 3 milliméter vékonyra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát átlósan négy darabra vágjuk, majd a köríves oldalától kezdve szorosan feltekerjük. Kedvünk szerint meghajlítjuk vagy egyenesen hagyjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Kelesztjük egy óra hosszat, majd lespricceljük vízzel és betesszük a forró sütőbe. Visszavesszük a hőmérsékletet 170 fokra, és szép pirosra sütjük. Ez kb. 15-20 perc. Isteni finom kiflink lesz, össze sem lehet hasonlítani semmilyen gyári darabbal, még melegen, vastagon vajazva, újhagymával... Amikor a tepsibe bekerül, meg lehet szórni mindenfélével; nagyszemű só, köménymag, vagy ha édes kiflit készítünk, kristálycukor, mák stb. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|