Hozzávalók: |
Elkészítés: |
30 literes hordóba: 14-15 db közepes (20-25 cm átmérőjű) fejeskáposzta, 1 csokor kapor, 1 csokor csombor, só |
A káposztákat megtisztítom, megmosom, a torzsáit éles, erős késsel kivájom, megtöltöm durva sóval. Most kerek sikerült, de a lapos, vékonylevelű, az jobb.
Abból finom a töltöttkáposzta. Csülökkel. Egy 30 literes hordó aljára teszem a fűszert, rá meg a sóval megtöltött káposztákat, jó szorosan. Hintek még egy marék durva sót közé is, és otthagyom 7-10 napig, amíg a só nagyjából felszívódik. Utána feltöltöm vízzel, s valami nehezékkel megnyomtatom. Naponta egy csővel belefújok, hogy ne zavarodjon össze, egy héten át. Ha vékonylevelű káposztából csinálom, 1 hónap alatt kész. Tipp: beleteszek egy piroskáposztát is, ugyanúgy, akkor szép leve is lesz, rózsaszínes. Még volt a tavalyi léből is. Egyszerűen flakonba töltöttem, s jól elvolt. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes. |
Annyit hozzátennék, hogy a leve teljesn jól talál a túróspuliszkához is.