recept: Lencseleves, Kifőzde
Lencseleves
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

25 dkg lencse,
1 sárgarépa, 1 fehérrépa,
2 fej vöröshagyma,
2 dkg zsír,
2 gerezd fokhagyma,
5 dkg cérnametélt,
babérlevél, ételízesítő, só, pirospaprika, liszt, szódabikarbóna



A közhiedelemmel ellentétben nem kell a lencsét előző este beáztatni, 30-40 perc alatt így is megfő. De - mint minden hüvelyesnél - célszerű a megmosott, átválogatott lencsét tiszta vízben felforralni, lehabozni, és ha már nem képződik hab, leszűrni. Új vizet öntünk rá, így főzzük tovább késhegynyi szódabikarbónával 1,5 liter vízben.
Tegyünk bele - ízlés szerint - ételízesítőt, 2-3 babérlevelet és adjuk hozzá az egyik fej vöröshagymát is, 4 darabra vágva.
Belekarikázzuk a répákat is. (Én füstölt szalonna bőrét is teszek bele, az kicsit megbolondítja. Hát még 10 dkg füstölt tarja, félcentis kockára vágva!)
Ha a lencse megfőtt, az apró kockára vágott maradék fej hagymát zsíron sárgára pirítjuk, rátesszük a sóban tört fokhagymát, elkeverjük, majd rászórunk egy evőkanál lisztet és símára keverjük. Ezután - a tűzről levéve - elkeverünk benne egy teáskanál pirospaprikát, majd felöntjük 1 dl hideg vízzel és jól kikeverjük. Ezt a rántást keverjük bele a forrásban lévő levesbe, majd ízesítjük.
3-4 perc alatt külön megfőzzük a cérnametéltet, és máris tálalhatjuk.
Ha másnapra főzzük, csak a tálalás előtt tegyük bele a tésztát, mert botrányosan megszívja magát.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.


Kapcsolódó anyagok: lencsefőzelék

Forrás: Anyám receptje nyomán.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2000.07.25. Utoljára frissítve: 2009.05.22.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 22:19:53 - 1.43)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez