recept: Disznósajt, Kifőzde
Disznósajt
(kocsonyával, abált szalonnával, vagdalva)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

1 első csülök,
1-2 sertés nyelv,
4 köröm,
2 fül,
1 farok,
bőrök, kb. 6-8 tenyérnyi
3 sárgarépa,
3 fehérrépa,
3 fej vöröshagyma,
4 fej fokhagyma,
1 kis zeller,
só, szemesbors, őrölt kömény, pirospaprika, őrölt bors





Első kísérletem szerencsére nem vette el a kedvem a további próbálkozástól, most egy sokkal ´igazibb´ disznósajt készítésének álltam neki, felhasználva eddigi ´tetemes´ tapasztalataimat:

A kocsonya összekészítése mosással-borotválással kezdődik. Majd felforralom, leszedegetem a habját, és amikor már nem képződik újabb hab, lemosom és kicserélem alatta a vizet. A felsorolt kellékekhez 6-7 liter vizet kell önteni, hogy ellepje, és kicsit el is emelje az edény aljától, akkor nem ragad le. Később meg kissé összemennek a husikák, jobban elrendeződnek a fazékban, és ahogy párolog a főzőlé, nem kell utána töltenem. Megtisztítottam és beletettem egy vöröshagymát meg két fej fokhagymát megpucolva, nem szatyrostul, mint a tévészakácsok, és többi felsorolt zöldséget is belelapátoltam egészben, bőven van ideje megfőni és az ízt átadni, mert legalább 6-7 órán keresztül főztem, igen csekély pöfögtetéssel, épphogy csak pár kicsike buborékkal. Fűszernek megteszi két evőkanál szemesbors és két evőkanál só, nem a fűszernek vagy zöldségnek kell dominálni az ízében, hanem a sokféle húsnak, porcogónak, bőrnek. Annyi ízesítés kell bele, hogy éppcsak jelezze, nem sótlan, nem zöldségtelen a lé, de tartsuk szem előtt, hogy nem húslevest csinálunk, hanem valami sokkal különlegesebb dolgot.
Az utolsó két órára beletettem a tokaszalonnát is, és megvártam, míg az is megpuhult.
Amikor megfőtt a kocsonya, szorgosan kilopkodtam belőle a disznósajtba 3-4 tenyérnyi bőrt, a fejhús felét és a húsok felét is, kivéve a csülköket. A bőröket (a fejhús és a csülök bőre az igazi) éles késsel igen apróra vagdaltam, a húsokat centi vastag csíkokra illetve kockára. Jól megsóztam, alapos borsozás következett, és egy kiskanál hegyényi őrölt kömény is került bele. Jó sok fokhagymát (egy kis, pingponglabdányi fejet) belepucoltam és sóban péppé törve hozzákevertem. Ja és hogy el ne felejtsem, vagy három kávéskanálnyi gyönyörűszép és illatos pirospaprikát is belekevertem még a masszába. Aztán az egészet felöntöttem kb. féldeci kocsonyalével, amiben előzőleg feloldottam 2 füstölt kockát, (mert a lakásban nincs füstölö) mígnem sűrű, cuppogós, jó malter állagú kenőcsöt nem kaptam. Fogtam hát egy szép, formás tálat (őzgerinc forma is jó), kibéleltem fóliával és feltöltöttem a disznósajttal, éppen ki is töltötte, pedig kóstolgattam keményen.
Egy éjszakát letakarva a hűtőben állt, aztán kiborítottam deszkára. Szépen szeletelhető éles késsel, és ez már igazán közel áll az ´igazi´ disznósajthoz, ízében, illatában és állagában is! Ez sem az az igazi alföldi tanyasi disznósajt, de majdnem! Ráadásul tudom is, mi van benne, és a hentes termékénél százszor jobb!
Azt kell mondjam, megéri a fáradságot, mert ilyen finom, a magyar étkezési hagyományokat őrző ételek, mint a kocsonya, és az utánozhatatlan abált szalonna, valamint a csodálatos disznósajt csak a vidéki rokonoktól szerezhető be (ha vannak), boltból nem.
Friss, ropogós héjú, foszlós belű félbarna kenyérrel tökéletes mindenkor. Ha savanyúsággal akarod csökkenteni az ízét, valami cukormentes, jó savanyú, enyhén csípős paprikát vagy dinnyét tudok csak ajánlani.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

FL - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése időigényes.


Kapcsolódó anyagok: disznósajt darálva
 kocsonya
 abált szalonna
 bőrsajt
 hordós vegyes savanyúság
  cikk a blogon

Forrás: Ez volt második próbálkozásom a disznósajt konyhai elkészítésére, és bejött.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2011.02.05. Utoljára frissítve: 2011.02.05.
Utolsó megtekintés: több, mint 10 órája (2024-05-02 21:15:00 - 4.16)
Hozzászólások:

Sancho (2011-02-06 22:30:00):
Ez már hasonlít az eredetire... :-)

Megjegyzés a recepthez