2 első csülök,
4-5 nagyobb fej vöröshagyma,
2 zöldpaprika,
2 paradicsom,
4-5 gerezd fokhagyma,
5 dkg zsír,
2-3 dl fanyar vörösbor,
só, bors, pirospaprika, köménymag
|
A csülköt kicsontozom, a csontot máris felteszem főni kevés vízben. A bőrét 1-2 cm vastag zsírral - ahogy sikerül - lefejtem, és apró kockákra vágom, mint a szalonnát. A húsát szintén felkockázom, kb. 3 cm-es darabokra. A hagymát megpucolom, megmosom és közepes kockákra vágom, fél- és egy centi között valahol. A fokhagymát megpucolom és felszeletelem, lesózom. A csülökszalonnát pár fakanálnyi zsíron kiolvasztom és megpirítom. A végén beleszórok pár csipet köménymagot, és azzal is pirítom kicsikét. Ha már szép piros, beleteszem és alaposan átpirítom a húsokat; ha levet engedett, elsütöm róla, és addig pirítom, míg nem kezd tényleg pirosodni. Ekkor ráteszem és aranysárgára fonnyasztom a hagymát egy csipetnyi sóval, majd beleteszem a fokhagymát, 2-3 csipetnyi borsot hintak rá, párszor megkeverem és rászórok 1 evőkanálnyi pirospaprikát. Ezzel is jól elkeverem, és 1 perc pirítás után felöntöm a vörösborral, de csak annyit teszek rá, hogy a tetején levő húsok kilátszódjanak a léből. Belerakom a megmosott, karikákra vágott paradicsomot és a felszeletelt zöldpaprikát, lefedem, és kicsi tűzön, lassan puhára főzöm. Csak sűrű mártásnak szabad alatta maradni. (Ha úgy látom, túl híg lesz a leve, akkor fedő nélkül főzöm, hogy besűrűsödjön.) Puha belű, ropogós héjú félbarna kenyérrel, és/vagy tarhonyával kínálom. Savanyúságnak bármilyen karakteres ízű savanyúság megfelel, pl. kovászos uborka, ecetes (csípős) paprika, stb.
Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.
JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|