recept: Körtebefőtt, Kifőzde
Körtebefőtt
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

8-10 kg téli körte,
3 kg kristálycukor,
1 ek szegfűszeg,
4-5 db fahéj,
10 dkg citromsav,
szalicil



A körtét megmossuk, kiválogatjuk, meghámozzuk, kicsumázzuk, és gerezdekre vágva beletesszük a gondosan kimosott üvegekbe. Háromnegyed részig legyen töltve minden üveg a körtével. Minden üvegbe vizet mérünk, egy-egy csipet citromsavval tetézve; a lé lepje el a körtét, hogy az ne barnulhasson meg.
Ekkor már tudjuk, mennyi víz kell hozzá, és elkészíthetjük a szirupot:
Egy nagy fazékba a belemért vízhez literenként hozzáöntünk 30 deka kristálycukrot, felkeverjük, és teatojásban beletesszük a fűszereket. Felforraljuk, és 10 percig forraljuk. A végén beleteszünk annyi citromsavat, hogy kellemes, nagyon enyhe savanykás íze legyen.
Az üvegekbe porciózott körtéről leöntjük a vizet és rámerjük a forrásban levő szirupot, a tetejére csippentünk egy késhegynyi szalicilt, és szorosan lezárjuk, szárazdunsztba tesszük.

Süteményekhez, fagylaltokhoz, de akár húsokhoz is finom, de csak úgy magában is mennyei.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: dunsztolás
 kompót
 ribizlibefőtt
 sárgabarack befőtt

Forrás: Anyám receptje.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2010.10.04. Utoljára frissítve: 2010.10.04.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 órája (2024-05-03 05:38:52 - 4.83)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez