Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||
5 kg ribizli, 3 kg kristálycukor, 1 ek citromsav, szalicil |
A ribizlit több vízben, áztatva átmossuk, leöblítjük és leszemezzük. Szárazdunsztba tesszük. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|
Az aszpirinben (http://hu.wikipedia.org/wiki/Acetilszalicilsav) egyáltalán NINCS szalicil (http://hu.wikipedia.org/wiki/Szalicilsav), tudod nem mindegy, hogy Szobon van gödröd, vagy Gödön van szobrod...
Kedves Gergely!
Köszönöm a segítő szándékot! De én tovább is olvastam a szöveget a Wikis címen:
"A fűzfa (Salix alba) kérgét már időszámításunk előtt is használták láz- és fájdalomcsillapításra, később a hatóanyagát szalicilsavként sikerült azonosítani. Ennek a gyógyszernek azonban volt egy kellemetlen mellékhatása: rendszeres szedése súlyos gyomorbántalmakat okozott. Felix Hoffmannak, a német Bayer cég kutatójának 1897-ben sikerült olyan származékot előállítani, amely azonos hatékonyságú, ám a gyomor nyálkahártyájára kevésbé káros. Ez az anyag volt az acetilszalicilsav, amelyre a szabadalmat 1899-ben be is jegyezték, a terméket Aspirin néven 1903-ban dobták piacra."
És ez nekem pont elég is.
Nekem mindegy, hogy tudományos értelemben véve a szalicilsav más vegyület, mint az acetil-szalicilsav, ha a hatása tartósítási szempontból megfelelő. Mindenesetre a szöveget le fogom javítani mindenütt. Köszi mégegyszer, de a gödi példamondatért kár volt, az valahogy lehúzta az egésznek az értékét.
Vannak, akik a wikipédiáról kultórálódnak, s egy vajaskenyeret sem tudnak megkenni. Az ilyen inkább ne is írjon ide. Különben a HA-Házi Arany gyárt még befőzési szalicilt. A ceglédi Tesco ban vettem 20 csomaggal.