recept: Ribizlibefőtt, Kifőzde
Ribizlibefőtt
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

5 kg ribizli,
3 kg kristálycukor,
1 ek citromsav,
szalicil



A ribizlit több vízben, áztatva átmossuk, leöblítjük és leszemezzük.
Egy nagy lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje. Alágyújtunk, beletesszük a cukrot és a citromsavat.
Óvatosan kevergetve, nehogy összetörjön, csendesen forraljuk 5 percig.
Még forrón jól kimosott üvegekbe szedjük. Két réteg vizes celofánnal gumizzuk le, az első tetejére egy késhegynyi szalicilt szórunk és úgy zárjuk le a másodikkal.

Szárazdunsztba tesszük.
Pompásan használható piskótákhoz, smarnihoz, fagylaltokhoz öntetnek.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: dunsztolás
 ribizliszörp
 körtebefőtt

Forrás: Mutter receptje.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2010.07.30. Utoljára frissítve: 2010.07.30.
Utolsó megtekintés: több, mint 2 napja (2024-05-01 16:33:23 - 2.26)
Hozzászólások:

Gergely (2012-09-09 02:36:00):
Az aszpirinben (http://hu.wikipedia.org/wiki/Acetilszalicilsav) egyáltalán NINCS szalicil (http://hu.wikipedia.org/wiki/Szalicilsav), tudod nem mindegy, hogy Szobon van gödröd, vagy Gödön van szobrod...

Kifőzdés (2012-09-09 09:52:00):
Kedves Gergely!
Köszönöm a segítő szándékot! De én tovább is olvastam a szöveget a Wikis címen:
"A fűzfa (Salix alba) kérgét már időszámításunk előtt is használták láz- és fájdalomcsillapításra, később a hatóanyagát szalicilsavként sikerült azonosítani. Ennek a gyógyszernek azonban volt egy kellemetlen mellékhatása: rendszeres szedése súlyos gyomorbántalmakat okozott. Felix Hoffmannak, a német Bayer cég kutatójának 1897-ben sikerült olyan származékot előállítani, amely azonos hatékonyságú, ám a gyomor nyálkahártyájára kevésbé káros. Ez az anyag volt az acetilszalicilsav, amelyre a szabadalmat 1899-ben be is jegyezték, a terméket Aspirin néven 1903-ban dobták piacra."
És ez nekem pont elég is.
Nekem mindegy, hogy tudományos értelemben véve a szalicilsav más vegyület, mint az acetil-szalicilsav, ha a hatása tartósítási szempontból megfelelő. Mindenesetre a szöveget le fogom javítani mindenütt. Köszi mégegyszer, de a gödi példamondatért kár volt, az valahogy lehúzta az egésznek az értékét.

Sancho (2012-09-10 10:52:00):
Vannak, akik a wikipédiáról kultórálódnak, s egy vajaskenyeret sem tudnak megkenni. Az ilyen inkább ne is írjon ide. Különben a HA-Házi Arany gyárt még befőzési szalicilt. A ceglédi Tesco ban vettem 20 csomaggal.

Megjegyzés a recepthez