recept: Csirkepörkölt, Kifőzde
Csirkepörkölt
(tyúkpörkölt)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

1-1,5 kg-os csirke, vagy tyúk
2 nagy fej vöröshagyma,
2 zöldpaprika,
2 paradicsom,
zsír, pirospaprika, köménymag, só



A lepihézett, megmosott csirkét (tyúkot) úgy daraboljuk fel, hogy mellét keresztben háromba, hátát kettőbe, combjait is két-két (alsó és felső) darabba vágjuk. Ha a pipi életrajza ismert, vagyis háznál nőtt fel, sok kukoricán, sokat kapirgálva szabadon, akkor bátran beletehetjük csontosan, bőrével a kajába. De ha bontott csirkét vettél a boltban, netán még fagyasztva is, nem garantálhatom, hogy szerencsés bőrével, csontjával együtt főzni, ezek sokszor meglehetősen penetráns ´illatokkal gazdagítják´ művünket, hogy az ízekről ne is beszéljünk.
Az apró kockára vágott hagymát forró zsírban alaposan megfonnyasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről és bőven megszórjuk paprikával, jól elkeverjük, öntünk bele két-három evőkanálnyi vizet, hogy meg ne keseredjen, majd beletesszük a feldarabolt pipit, a laskára vágott zöldpaprikát és a lehéjazott, cikkekre vágott paradicsomot. Dobunk utána egy csipetnyi köménymagot is, meg a vékony szeletre vágott fokhagymát. Megsózzuk, és folyamatosan kevergetve, közepes lángon zsírjára pirítjuk. Ezután egy ujjnyi vizet öntünk alá, ha felforrt, kicsire állítjuk a lángot, lefedjük, és puhára pároljuk. Mint minden pörköltfélét, ezt is rövid lében készítjük, és ha elforrná a levét, kevés vízzel pótoljuk. Ekkor megforgatjuk a húsokat is, hogy minden oldalról egyformán puhuljon.
Amikor a pipi már kellemesen omlós, ha kell, töltünk utána vizet, hogy bővebb szaftja legyen, megkóstoljuk, ízesítjük egy percig forraljuk, és kész is.
Nokedlivel körítve, szaftjával bőven leöntve tálaljuk, uborkasalátát kínálunk hozzá.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: nokedli
 uborkasaláta
 kakaspörkölt
 paprikás csirke
 pörkölt

Forrás: Apám kedvence volt.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2001.03.16. Utoljára frissítve: 2010.07.23.
Utolsó megtekintés: több, mint 15 órája (2024-05-02 23:10:58 - 0.96)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez