recept: Gersli, Kifőzde
Gersli
(párolt árpagyöngy)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

25 dkg árpagyöngy,
zsír, só



A rizshez hasonlóan készítjük, mint a kölest:
Kevés zsíron a megfuttatjuk a gerslit, pár percig kevergetve pirítjuk, majd felöntjük háromszoros mennyiségű sós vízzel. Felforraljuk, majd fedő alatt, 30-40 perc alatt kis lángon megpároljuk. Nem kell sokat keverni, azt is óvatosan, de azért vigyázzunk, nehogy leragadjon.
Príma, egészséges köret, amihez rizs, vagy tarhonya megfelel, oda jó a gersli is. Mivel eléggé semleges íze van, fűszerezhetjük hagymával, snidlinggel, kevés őrölt borssal, kakukkfűvel...



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.


Kapcsolódó anyagok: köles
 párolt rizs
 tarhonya

Forrás: Réges-régi szakácskönyvből.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2010.07.05. Utoljára frissítve: 2010.07.05.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 22:07:36 - 6.07)
Hozzászólások:

zsoltiba (2012-05-29 21:19:00):
Én is készítettem régebben, de nem voltam megelégedve az ízével. Valószínűleg azért, mert igazándiból rizs-ízt vártam. Ezért kissé módosítottam: először olajon a sóval a száraz gabonát jobban megpirítottam. Folyamatosan kevergetve egészen addig, amíg el nem kezdett egy kicsit füstölni. Ekkor öntöttem hozzá a 2,5-szeres vizet. Mondhatom, sokkal jobb lett.

Margaréta (2013-01-08 14:11:00):
t-vel kell írni a \\\"Gertli\\\"-t, hamáregyszer a Gerste szóból származik, ami árpát jelent, úgy is írták rá még a háború utáni csomagokra, amiböl böven látni ma is az egyik-másik konyhai múzeumban - ...és a snidling is Schnittling volt mindigis, még ma is a jobbfajta szakácskönyvekben - ezt moderálja a Kifözdés, ahogy jobban tetszik neki, nekem ez az egész receptkönyv tetszik!!!

Kifőzdés (2013-01-08 22:19:00):
Nagyon örülök Margaréta, hogy tetszik a Kifőzde! Különben mit szólsz a "verbunkos" tánchoz? Vagy van még bőven német eredetű szó, amit a köznyelv a saját szájaíze szerint honosított, nem én találtam ki. Egyébként nekem teljesen mindegy, nem is kétlem a szavak eredetére vonatkozó utalásaidat, de hogy kell magyarul - nem németül, nem jiddisül - helyesen írni, azzal én vitatkoznék. Ne haragudj.

Károly (2019-01-11 00:00:00):
Ha már..., kedves Margaréta nyelvtanárnéni. "amiböl böven látni" hosszú ő-kkel, a "Kifőzdés" pedig kis k-val.

Megjegyzés a recepthez