recept: Korhelyleves, Kifőzde
Korhelyleves
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

75 dkg savanyúkáposzta,
25 dkg füstölt tarja kockára vágva,
10 dkg szárazkolbász karikára vágva,
10 dkg kolozsvári szalonna apróra vágva
1 pár virsli vagy debreceni karikára vágva
2 fej vöröshagyma apróra vágva,
2 dkg zsír, szalonnabőrök
pirospaprika, szemesbors,
0-3 csípőspaprika,
2-3 babérlevél, egy ek liszt,
4 dl tejföl



Majdnem ugyanúgy megy, mint a töltöttkáposztánál.
A szalonna zsírján megpirítjuk a hagymát, rátesszük a füstölt húst és a vékony karikára vágott füstölt kolbászt.
Mikor levet enged, elkeverjük benne a pirospaprikát és felöntjük vízzel vagy húslével, majd beletesszük a fűszereket és a szalonnabőröket.
Egy óra fővés után beletesszük a káposztát a levével együtt, 2 dl tejföllel, és még másfél óráig főzzük.
Ezután 2 dl tejföllel behabarjuk és beletesszük a karikára vágott virslit, pár perc forrás után kész. Újabban, mióta a virslik egyre vacakabb minőségűek, debreceni kolbászt használok.
Akkor jó, ha két-három napig hűtőben tartjuk, naponta 5-10 percre felforraljuk. (Ez minden savanyúkáposztára igaz!)



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes.


Kapcsolódó anyagok: töltött káposzta
 székelykáposzta

Forrás: Az Alfa-team című kommunista ifjúsági regényben olvastam 100 éve, srác koromban - és bevált.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 1998.09.21. Utoljára frissítve: 2010.01.04.
Utolsó megtekintés: több, mint 5 napja (2024-05-05 08:15:44 - 2.64)
Hozzászólások:

Sancho (2010-12-30 10:42:00):
Virsli helyett, inkább érdemes beletenni kolbászhúsból készített gombócokat, meg aki szereti, a disznóagyat is, darabokra vagdosva.

Kifőzdés (2010-12-30 11:54:00):
Az is finom lehet... És akkor mi lesz a neve? Mert így már nem korhelyleves, hanem pl. korhely-a-köbön leves :-)

Sancho (2011-01-03 10:54:00):
Ha úgy készíted, akkor a neve káposztalé-korhelyleves, vagy csak káposztaléleves. Főleg disznóvágáskor készítjük, meg újévre.

Megjegyzés a recepthez