Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||||||
60 dkg borjúcomb, 3 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 dl tejföl, zsír, só, bors, pirospaprika |
Forró zsíron fonnyaszd meg a közepes (fél cm) kockára vágott hagymát, majd húzd le a tűzről és keverj el benne egy kk. pirospaprikát. Tedd rá a kb. 2 cm kockára vágott húst, keverd el alaposan, majd tedd vissza a tűzre és pirítsd, amíg ki nem fakul a husi. Borsozd meg rendesen, a bors kisegíti a zsírt a húsból, ízesebb és tartalmasabb lesz a szaftja. Azért vigyázz, nehogy sokat tegyél bele, nincs tragikusabb egy borsízű pörköltnél. Az a jó, ha legfeljebb 1-2 késhegynyi bors kerül bele. Tegyél bele sót is, és öntsd fel kevés vízzel, hogy a húsok hegye kilátszódjék a lé alól. Fedd le és csendesen főzd, amíg meg nem puhul a hús. Közben kevergesd, nehogy leégjen. Ha elfővi a levét, kevés vízzel pótold, sose lepje el teljesen a lé. Félidőben hintsd meg még egy kk. pirospaprikával. Oda pergesd, ahol fortyognak a buborékok, ott jobban elkeveredik. Tedd bele a feldarabolt paprikát és a kettévágott paradicsomot is. A paradicsomot nem kell lehéjazni, leválik főzéskor úgyis, és egyben kivehető. Amikor már majdnem teljesen puha a kaja, fedő nélkül forrald meg kicsit, hogy minél több víz kiforrjon belőle (nem kell teljesen zsírjára sütni), és akkor keverd bele a tejfölt. Öt-tíz percig forralod, és kész is a pompás paprikás. Nem liszttel sűrítjük a levét, hanem csak a tejföl nyílt forralásával. Ennek hála, gyönyörű piros színe lesz a zsírjának, ami a lisztes habarásnál el is tűnne. És a liszt tompítja az ízeket is, csak nyerünk vele, ha nem tesszük bele. Nokedlivel tálald, egy kanál tejföllel díszítve. Fejessalátával vagy céklasalátával tökéletes. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|