recept: Marhapörkölt, Kifőzde
Marhapörkölt
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

60 dkg marhalábszár,
3 fej vöröshagyma,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
2 gerezd fokhagyma,
1 dl fanyar vörösbor,
zsír, só, bors, köménymag, pirospaprika


A forró zsíron lepirítjuk a húst; folyamatos keverés mellett addig pirítjuk, míg levet ereszt, és a leve el nem párolódik. Ekkor a kis kockára vágott hagymát és a vékonyra szeletelt fokhagymát rátesszük és ezt is lepirítjuk. Ehhez persze türelem és erős lélek kell, de megéri.
A végén megszórjuk pirospaprikával, jól elkeverjük, ráöntjük a deci vörösbort, és ha kell, még annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje. Karikára vágott zöldpaprikát és felkockázott paradicsomot adunk hozzá, sóval, késhegynyi törött borssal, csipetnyi köménnyel ízesítjük, és lefedve, egész kis lángon, lassan puhára pároljuk.
Közben egyszer-egyszer megkeverjük, nehogy leragadjon. Ha nagyon elfőné a levét, kevés vízzel pótoljuk, sose lepje el teljesen a lé.
Félidőben meghintjük még egy kk. pirospaprikával. Oda szórjuk, ahol fortyognak a buborékok, ott magától és csomómentesen elkeveredik, ha nem piszkáljuk. Beletesszük a feldarabolt paprikát és a kettévágott paradicsomot is. A paradicsomot nem kell lehéjazni, főzés közben úgyis leválik a héja, és egyben kivehető. Most jön a kóstolás, és ha kell, ízesítjük még. Ezután már csak azt kell figyelni, mikor lesz kész.
Nokedlivel, tarhonyával, makarónival tálaljuk, esetleg egy kanál tejföllel díszítve. Ecetes almapaprikával vagy kovászos uborkával tökéletes.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: pörkölt
 tarhonyáshús
 sertéspörkölt
 borjúpörkölt
 Pincepörkölt Francipapesz módra

Forrás: Anyámtól tanultam.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2001.03.16. Utoljára frissítve: 2010.06.26.
Utolsó megtekintés: több, mint 3 napja (2024-04-30 17:37:13 - 1.18)
Hozzászólások:

Bandi (2010-09-05 19:12:00):
A marha hamarabb megpuhul ha egy késhegynyi szódabikarbónát (nagyon picit!) teszünk bele.

Kifőzdés (2010-09-06 07:56:00):
Ez így van, és más, nehezen fővő húsokhoz is adható. Én ilyenkor félidőben egy pici konyakot is teszek bele, ez megőrzi a hús rostos jellegét, egyben tartja, mégis vajpuha és főleg lédús lesz még a sovány husi is. A konyak meg nem érződik rajta.

Sancho (2011-03-10 16:25:00):
A szódaport lehet helyetesíteni borvízzel is... Éppen annyira puhára fő benne a vén marha is... Na, nem a 125 éves, de egy 5 éves bika, már elmegy...

Megjegyzés a recepthez