recept: Birkapörkölt, Kifőzde
Birkapörkölt
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

80 dkg birka lapocka,
3 fej vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
1 piros cseresznyepaprika,
1 dl fanyar vörösbor,
1 ek. pirospaprika,
só, őrölt kömény, őrölt feketebors, zsír


A birkahúsról leszedjük a faggyút és a hártyát, 2-3 cm-es kockákra vágjuk és leforrázzuk: szűrőben lábosba tesszük, majd nyakonöntjük forrásban levő vízzel. Egy perc múlva kivesszük, melegvízzel átöblítjük és lecsepegtetjük.
A forró zsíron lepirítjuk a húst; folyamatos keverés mellett addig pirítjuk, míg levet ereszt, és a leve el nem párolódik. Ekkor a kis kockára vágott hagymát és a vékonyra szeletelt fokhagymát rátesszük és ezt is lepirítjuk. Ehhez persze türelem és erős lélek kell, de megéri.
A végén megszórjuk pirospaprikával, jól elkeverjük, ráöntjük a deci vörösbort, és ha kell, még annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje. Karikára vágott zöldpaprikát és felkockázott paradicsomot adunk hozzá, sóval, törött borssal, csipetnyi köménnyel és a kettévágott cseresznyepaprikával ízesítjük, és lefedve, egész kis lángon, lassan puhára pároljuk.
Hagyományosan sós vízben főtt krumpli illik hozzá, de adhatjuk tarhonyával, nokedlivel is. Savanyúságnak legjobb a csalamádé vagy paprikasaláta.

Ha bográcsban készül, a húst (ami maradhat faggyúsabb) tegyük a felforrósított és zsírral kikent bográcsba, és pirítsuk, míg levet ereszt, és még azután is. Közben rázogassuk, csavargassuk, lökdössük a bográcsot, hogy egyrészt le ne égjen, másrészt egyenletesen, mindenhol jól megpörkölődjön a hús. Ezt legalább fél óra hosszat csináljuk, de ha bírjuk idegekkel, lehet egy-másfél óráig is.
Majd az előre elkészített, bő zsírban jól megfonnyasztott hagymát ráborítjuk a húsra, és utána küldünk még jó sok pirospaprikát is. Elkeverjük, és felöntjük 1-2 deci vörösborral. Beletesszük a zöldségeket, megsózzuk, megfűszerezzük és csendesen rotyogtatjuk, míg a hús meg nem puhul. Ha nagyon lesül zsírjára, egy-egy deci vízzel pótoljuk az elfőtt levet.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: pörkölt
 Birkapörkölt Bessenyei módra
 marhapörkölt
 pincepörkölt Francipapesz módra
 nyúlpörkölt

Réges-régi szakácskönyvből, Vavrekéknál szerzett tapasztalatok alapján.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2010.07.30. Utoljára frissítve: 2010.07.30.
Utolsó megtekintés: több, mint 4 napja (2024-04-29 15:24:03 - 1.85)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez