Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||||||
80 dkg birka lapocka, 3 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 piros cseresznyepaprika, 1 dl fanyar vörösbor, 1 ek. pirospaprika, só, őrölt kömény, őrölt feketebors, zsír |
A birkahúsról leszedjük a faggyút és a hártyát, 2-3 cm-es kockákra vágjuk és leforrázzuk: szűrőben lábosba tesszük, majd nyakonöntjük forrásban levő vízzel. Egy perc múlva kivesszük, melegvízzel átöblítjük és lecsepegtetjük. A forró zsíron lepirítjuk a húst; folyamatos keverés mellett addig pirítjuk, míg levet ereszt, és a leve el nem párolódik. Ekkor a kis kockára vágott hagymát és a vékonyra szeletelt fokhagymát rátesszük és ezt is lepirítjuk. Ehhez persze türelem és erős lélek kell, de megéri. A végén megszórjuk pirospaprikával, jól elkeverjük, ráöntjük a deci vörösbort, és ha kell, még annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje. Karikára vágott zöldpaprikát és felkockázott paradicsomot adunk hozzá, sóval, törött borssal, csipetnyi köménnyel és a kettévágott cseresznyepaprikával ízesítjük, és lefedve, egész kis lángon, lassan puhára pároljuk. Hagyományosan sós vízben főtt krumpli illik hozzá, de adhatjuk tarhonyával, nokedlivel is. Savanyúságnak legjobb a csalamádé vagy paprikasaláta. Ha bográcsban készül, a húst (ami maradhat faggyúsabb) tegyük a felforrósított és zsírral kikent bográcsba, és pirítsuk, míg levet ereszt, és még azután is. Közben rázogassuk, csavargassuk, lökdössük a bográcsot, hogy egyrészt le ne égjen, másrészt egyenletesen, mindenhol jól megpörkölődjön a hús. Ezt legalább fél óra hosszat csináljuk, de ha bírjuk idegekkel, lehet egy-másfél óráig is. Majd az előre elkészített, bő zsírban jól megfonnyasztott hagymát ráborítjuk a húsra, és utána küldünk még jó sok pirospaprikát is. Elkeverjük, és felöntjük 1-2 deci vörösborral. Beletesszük a zöldségeket, megsózzuk, megfűszerezzük és csendesen rotyogtatjuk, míg a hús meg nem puhul. Ha nagyon lesül zsírjára, egy-egy deci vízzel pótoljuk az elfőtt levet. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|