Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||
2-3 zsenge karalábé, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, ételízesítő, pirospaprika, 1 evőkanál liszt, 2 dkg zsír, apróra vágott petrezselyemzöld, 1 marék reszelt tészta |
A karalábét megmosom, meghámozom, félbevágom, és mint a hagymát kockára, fél cm-es vastagságú hasábokra vágom. A hagymát apró kockákra vágom és zsíron megfonnyasztom, majd ráteszem a karalábét és óvatosan keverve, kissé megfuttatom a hagymás zsíron. Ezután meghintem liszttel és bőven petrezselyemmel, kettőt-hármat keverek még rajta, majd fél kávéskanál pirospaprikával elkeverem és ráöntöm a tejfölt. Ezzel is jól elkeverem, és vízzel vagy húslével felöntöm. Lefedve, kislángon főzöm kb. 15-25 percig, míg a karalábé puha lesz. Ekkor beleteszem a reszelt tésztát és készre főzöm. Van olyan kedvem is, hogy nem tejföllel készítem, hanem simán vízzel, de akkor beleszeletelek egy-egy sárga- és fehér répát. Van úgy, hogy ezt is megtejfölözöm. Ahogy kedvem szottyan. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.
|
Finom ez a leves tejfellel meg nélküle is! Persze a lila karalábéval készítve az igazi, viszont nagyon kell ügyelni, nehogy \\\"fás\\\" legyen. A kevésbé markáns ízű fehér héjjú karalábéval álltalában nincs ilyen gond, pláne, ha vásárláskor frisnek, mosolygósnak tűnik! Én csurgatott tésztával szeretem! Lacipapa.
Nagyon finom tud lenni húsgombóccal is...
Ha van tarja- vagy karajcsontom, kifőzöm és a levéből készítem a levest. De húst nem teszek bele. Bár, ha vacsorára eszem, néha belekarikázok a tányéromba egy virslit, és akkor tejföl is mindenképpen kerül bele.
Nagynéném készíti apró húsgombóccal, rizs nélkül. Egyfajta átmenet a leves, meg a töltött karalábé között.