recept: Karalábéleves, Kifőzde
Karalábéleves
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

2-3 zsenge karalábé,
1 fej vöröshagyma,
2 dl tejföl,
ételízesítő, pirospaprika,
1 evőkanál liszt,
2 dkg zsír,
apróra vágott petrezselyemzöld,
1 marék reszelt tészta



A karalábét megmosom, meghámozom, félbevágom, és mint a hagymát kockára, fél cm-es vastagságú hasábokra vágom.
A hagymát apró kockákra vágom és zsíron megfonnyasztom, majd ráteszem a karalábét és óvatosan keverve, kissé megfuttatom a hagymás zsíron.
Ezután meghintem liszttel és bőven petrezselyemmel, kettőt-hármat keverek még rajta, majd fél kávéskanál pirospaprikával elkeverem és ráöntöm a tejfölt. Ezzel is jól elkeverem, és vízzel vagy húslével felöntöm.
Lefedve, kislángon főzöm kb. 15-25 percig, míg a karalábé puha lesz. Ekkor beleteszem a reszelt tésztát és készre főzöm.
Van olyan kedvem is, hogy nem tejföllel készítem, hanem simán vízzel, de akkor beleszeletelek egy-egy sárga- és fehér répát.
Van úgy, hogy ezt is megtejfölözöm.
Ahogy kedvem szottyan.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.


Kapcsolódó anyagok: reszelt tészta

Forrás: Anyám mindig tejföl és répa nélkül csinálta.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.07.30. Utoljára frissítve: 2008.08.04.
Utolsó megtekintés: több, mint 1 napja (2024-05-01 22:08:33 - 2.47)
Hozzászólások:

Lacipapa (2011-07-27 19:46:00):
Finom ez a leves tejfellel meg nélküle is! Persze a lila karalábéval készítve az igazi, viszont nagyon kell ügyelni, nehogy \\\"fás\\\" legyen. A kevésbé markáns ízű fehér héjjú karalábéval álltalában nincs ilyen gond, pláne, ha vásárláskor frisnek, mosolygósnak tűnik! Én csurgatott tésztával szeretem! Lacipapa.

Sancho (2011-08-11 19:37:00):
Nagyon finom tud lenni húsgombóccal is...

Kifőzdés (2011-08-13 07:11:00):
Ha van tarja- vagy karajcsontom, kifőzöm és a levéből készítem a levest. De húst nem teszek bele. Bár, ha vacsorára eszem, néha belekarikázok a tányéromba egy virslit, és akkor tejföl is mindenképpen kerül bele.

Sancho (2011-08-15 18:39:00):
Nagynéném készíti apró húsgombóccal, rizs nélkül. Egyfajta átmenet a leves, meg a töltött karalábé között.

Megjegyzés a recepthez