30 dkg A-osztályú rizs,
1 l tej,
15 dkg kristálycukor,
1 citrom lereszelt héja,
2 csg vaníllincukor,
10 dkg mazsola,
5 tojás,
10 dkg vaj,
só, vaníliás porcukor, lekvár
|
A vajat elővesszük és kibontjuk, hadd langyosodjék. A mazsolát megmossuk és beáztatjuk konyakba vagy édes borba. A rizst megmossuk és jól lecsöpögtetjük. A rizst a tejjel, vanillincukorral és egy csipetnyi sóval teflonlábosban addig főzzük, míg nagyjából felissza a tejet, és kellően megpuhul. Ezután belekeverjük a citromhéjat, a cukrot, a mazsolát, és lefedve egy órán át hagyjuk állni. Közben egy megfelelő méretű tepsit vékonyan kivajazunk, kimorzsázunk. Ha a kutyulék kihűlt, egy nagy üstbe szedjük, és átkeverjük. Ezután a vajat a tojások szétválasztott sárgájával habosra keverjük, és óvatosan hozzákeverjük a rizshez. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan ezt is hozzáforgatjuk a rizshez. Ha túlságosan lágy lenne a massza, óvatosan hozzákeverhetünk egy, de legfeljebb két evőkanál finomlisztet is. A kivajazott-kimorzsázott tepsibe öntjük és elegyengetjük a masszát, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kész, 15 percig pihentetjük, majd éles késsel felszeleteljük, bőven meghintjük vaníliás porcukorral, esetleg citromhéjjal is. Ha nem bízunk a sikerben, adhatjuk házi málna- vagy baracklekvárral, vagy csokoládészósszal, borsodóval.
Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.
JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|