recept: Bodzaszörp, Kifőzde
Bodzaszörp
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

6 liter szörphöz:
1 vödör (kb. 50-70 db) bodzavirág,
1 kg kristálycukor,
2 kg eritrit,
3 liter víz,
6-8 citrom,
5 dkg citromsav,
1 db aszpirin pezsgőtabletta





Ez egy "diétás" szörp, a "számolós" cukorbetegek is fogyaszthatják, mert a cukor kétharmadát méregdrága eritrittel helyettesítettük. Ha nincs szükség az eritritre, tegyünk a szörpbe ugyanannyi kristálycukrot helyette.

Szedjünk annyi bodzavirágot, amennyit lehet; lehetőleg ne út mellől, nem egészséges a magas ólomtartalom. Az a jó, amelyik virágon a szélén már kinyíltak a szirmok, a közepén még bimbós, ekkor a legmagasabb a nektár- és virágpor tartalma, vagyis ekkor a legfinomabb. Nem muszáj, hogy a virág szára fekete legyen a levéltetvektől, ezeket kerüljük.

Válogassuk ki a virágokat, és tartsuk meg a jó, egészséges és tiszta darabokat. Ezek számához igazítsuk a mennyiségeket: 8-10 virág legyen legalább minden literhez, de minél több a virág, annál finomabb lesz az ital.

A cukrot és az eritritet oldjuk fel egy nagy fazékban 3 liter vízzel. Forraljuk fel és közepes erősségű tűzön forraljuk 10 percig, majd elzárva, keverjük bele a lébe a virágokat. A virágokat nem mossuk meg, nem válunk meg az értékes virágportól.

Közben alaposan megsikáljuk a citromokat (literenként átlag egy közepes citromot plusz még 2-3 db-ot vegyünk) és a plusz 2-3 db kivételével felszeleteljük olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk.
Ezután 40-50 dkg kristálycukrot serpenyőben megolvasztunk karamellnek. Ezt úgy csináljuk, hogy folyamatos keverés mellett, egyenletes, közepes tűzön teljes megfolyásig hevítjük, majd felöntjük 3-4 dl vízzel. Ekkor borzasztó sistergés-gőzölgés közepette csontkeményre dermed, és jön a türelemjáték. Kislángon melegítve, addig keverjük-törjük óvatosan, míg teljesen feloldódik.

Ezalatt a szirup már kellően meghűlt ahhoz, hogy beletegyük a citromkarikákat is. A plusz citromokat félbevágjuk és belecsavarjuk ezeket is, majd beledobjuk a héját is.
Jól összekeverjük, majd lefedjük, és három napig csak nézegetjük, gyönyörködünk a látványában és illatában, nomeg naponta átkeverjük.

A negyedik napon elkeverünk a szirupban 5 dkg citromsavat és egy aszpirin pezsgőtablettát (szalicil helyett), és finom szűrőn üvegekbe szűrjük.

Jól lezárjuk, és sötét, hűvös helyre tesszük, sokáig eláll, ha elég sokat csináltunk belőle és jól eldugtuk.
Hideg vízzel vagy ásványvízzel higítva, pompás és egészséges üdítő a nyári melegben. Ízlés szerint 5:1 vagy akár 10:1 arányban is higíthatjuk. Citromlé és jégkocka, nagy melegben 1-2 kézzel összemorzsolt friss mentalevél, duhaj kedv esetén kevéske kubai fehér rum is tehető bele.

Energiatartalom 1 dl cukros szörpben: kb. 185 kCal (46g szénhidrát), míg eritrites szörpben: kb. 68 kCal (15g szénhidrát).



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.



Forrás: Mártikától, tőlem.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2009.05.28. Utoljára frissítve: 2013.05.28.
Utolsó megtekintés: több, mint 8 órája (2024-05-03 06:12:03 - 3.55)
Hozzászólások:

Sancho (2010-09-19 11:45:00):
A tavalyit sikerült elfelejteni, s szerencsére nagyon finom ecet lett belőle.

Megjegyzés a recepthez