személyenként: 3 tojás,
0,5-1 húsos (csípős) paprika,
1 kisebb fej vöröshagyma,
5 dkg kolozsvári szalonna,
5 dkg cserkészkolbász,
plusz még 2 tojás ráadásnak,
pirospaprika, só, bors
|
A szalonnát apró kockára vágva kevés zsíron megpirítjuk, majd megfonnyasztjuk rajta a karikára vágott hagymát. Ezután beletesszük a kicsumázott, kb. 0,5 cm karikára vágott vagy szeletelt paprikát és lefedés nélkül, többször kevergetve addig pároljuk, míg éppen kezd puhulni. Ekkor beletesszük a karikára vágott kolbászt is és 5-6 percig kevergetjük. Ezután a tojásonként egy csipet sóval felvert tojásokat ráöntjük és folyamatosan kevergetjük, míg el nem készül az étel. Én úgy szeretem, ha a tojás kissé "lucskos" marad. Tálaláskor meghintjük pirospaprikával és borssal. Mindenféle savanyúság, saláta jól illik hozzá, nomeg friss, ropogós héjú félbarna kenyér. A rántottát is lehet variálni szépen: - A tojást egy-két evőkanál tejjel keverjük ki, ha azt akarjuk, hogy fantasztikus legyen. - A legegyszerűbb, ha csak hagymát és tojást használunk fel. (Ez is nagyon finom.) - Tehetünk bele zöldborsót, brokkolit, apróra vágott csemege uborkát, vagy akár nagyobb kockákra vágott, pirított kenyeret is. - Személyenként kb. 5 dkg gombát hasábra vágunk és mielőtt a tojást beletennénk, akkor megpirítjuk. Ha kezd levet engedni, akkor tegyük rá a tojást, ami a gomba levétől érdekes színárnyalatot és fantasztikus ízt kap. - Az is nagyon finom, ha egy konzerv májkrémet és egy mackósajtot keverünk el a hagymán, és úgy tesszük rá a tojást. - Tehetünk bele szárazkolbászt, debrecenit, virslit, angolszalonnát (is). - A rántotta hidegen is élvezetes, kenyér között. Imrebá ilyen uzsonnákat kapott Gödön a mamájától, saját tyúkok termékéből, isteni finom volt.
Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.
JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.
|