recept: Rántotta, Kifőzde
Rántotta
(parasztrántotta, rénye)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

személyenként:
3 tojás,
0,5-1 húsos (csípős) paprika,
1 kisebb fej vöröshagyma,
5 dkg kolozsvári szalonna,
5 dkg cserkészkolbász,
plusz még 2 tojás ráadásnak,
pirospaprika, só, bors





A szalonnát apró kockára vágva kevés zsíron megpirítjuk, majd megfonnyasztjuk rajta a karikára vágott hagymát. Ezután beletesszük a kicsumázott, kb. 0,5 cm karikára vágott vagy szeletelt paprikát és lefedés nélkül, többször kevergetve addig pároljuk, míg éppen kezd puhulni.
Ekkor beletesszük a karikára vágott kolbászt is és 5-6 percig kevergetjük. Ezután a tojásonként egy csipet sóval felvert tojásokat ráöntjük és folyamatosan kevergetjük, míg el nem készül az étel. Én úgy szeretem, ha a tojás kissé "lucskos" marad.
Tálaláskor meghintjük pirospaprikával és borssal.
Mindenféle savanyúság, saláta jól illik hozzá, nomeg friss, ropogós héjú félbarna kenyér.

A rántottát is lehet variálni szépen:
- A tojást egy-két evőkanál tejjel keverjük ki, ha azt akarjuk, hogy fantasztikus legyen.
- A legegyszerűbb, ha csak hagymát és tojást használunk fel. (Ez is nagyon finom.)
- Tehetünk bele zöldborsót, brokkolit, apróra vágott csemege uborkát, vagy akár nagyobb kockákra vágott, pirított kenyeret is.
- Személyenként kb. 5 dkg gombát hasábra vágunk és mielőtt a tojást beletennénk, akkor megpirítjuk. Ha kezd levet engedni, akkor tegyük rá a tojást, ami a gomba levétől érdekes színárnyalatot és fantasztikus ízt kap.
- Az is nagyon finom, ha egy konzerv májkrémet és egy mackósajtot keverünk el a hagymán, és úgy tesszük rá a tojást.
- Tehetünk bele szárazkolbászt, debrecenit, virslit, angolszalonnát (is).
- A rántotta hidegen is élvezetes, kenyér között. Imrebá ilyen uzsonnákat kapott Gödön a mamájától, saját tyúkok termékéből, isteni finom volt.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.


Kapcsolódó anyagok: kovászos uborka
 céklasaláta
 uborkasaláta
 Anyuska reggelije
 sült paprika tojással

Forrás: Apámmal kísérleteztük ki, de Straub nénié is nagyon jó volt a májkrémmel.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2000.07.02. Utoljára frissítve: 2011.09.08.
Utolsó megtekintés: több, mint 21 órája (2024-03-28 15:34:46 - 1.77)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez