80 dkg sovány marhahús,
4 dkg zsír,
80 dkg sárga- és fehérrépa,
4 dl tejföl,
1+1 közepes fej vöröshagyma kockára vágva,
2 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve,
3 db marhahús leveskocka, citromlé, ételízesítő, kb. 30 szem feketebors, reszelt citomhéj,
2-3 babérlevél, kis ecet, só, cukor, mustár, finomliszt
|
A húst 3-4 nappal a felhasználás előtt pácolni kell: A zöldséget apró kockára vágva, leveskockával és ételízesítővel fel kell tenni főni, beletéve egy vöröshagymát, a fokhagymát és a borsot is. Ez utóbbit célszerű kis vászonzacskóban elhelyezni a babérlevéllel együtt. Ha a zöldség félig megfőtt, tegyél bele ízlés szerint 1-3 evőkanál 10 %-os ecetet és tedd bele a még forró lébe a húst. Fedd le, ha kihűlt, tartsd hűtőben. Naponta egyszer-kétszer meg kell mozgatni a húst a lében, hogy jól átjárja a pác. Ha eljött az idő és enni akarod, előbb vedd ki a húst a léből, szűrd le a zöldséget, dobd el a zacskót (vagy csak a tartalmát), de tartsd meg a páclét. Itasd le a húsról a lét, szeleteld fel vékonyan és teflonedényben, forró zsírban hirtelen süsd ki mindkét oldalán, majd tedd félre. A hús zsírján piríts meg egy fej apróra vágott hagymát. Ha kész, tegyél rá 2-3 kávéskanál kristálycukrot, és pirítsd világosbarnára. Most tedd rá a leszűrt zöldséget, és pirítsd gyakori kevergetések közepette. Ha lesült zsírjára, 2 evőkanál finomliszttel hintsd meg és forgasd meg néhányszor. Ezután tedd rá a 4 dl felkevert tejfölt, keverd el alaposan, majd öntsd fel 3 dl páclével. Ha túl sűrű, páclével higítsd, de óvatosan, kis adagokban. Ízesítsd mustárral, citromlével, cukorral, kevés reszelt citromhéjjal. Ezután tedd bele a hússzeleteket és kb. 1,5-2 óra hosszat, óvatosan kevergetve, rázogatva, fedő alatt párold omlós puhára. Zsemlegombóccal, knédlivel, esetleg csőtésztával, spagettivel finom.
Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.
JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes.
|