recept: Lecsó télire, Kifőzde
Lecsó télire
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

5 kg paprika,
5 kg paradicsom,
25 dkg zsír
A lecsót télire is el lehet tenni: 5 kg hibátlan paprika és 5 kg érett paradicsom kell hozzá, és kb 25 dkg zsír. Ebből kb. 10-12 üveggel (7 dl-es) készíthetünk lecsót attól függően, milyen érett paradicsomot sikerül venni.
Augusztus közepén érdemes eltenni, később a túlérett paradicsom miatt megsavanyodhat.
A zöldségeket igen alaposan mossuk meg. A paradicsom csutkáját vágjuk ki, daraboljuk fel és daráljuk meg paradicsomdarálón (piacokon még lehet kapni ezt a hasznos eszközt). A daráló szétválasztja a héját és magját a levétől, és ez utóbbi kell nekünk.
A paprikát vágjuk fel úgy, ahogy szeretjük, és mag nélkül forgassuk meg a zsíron, majd öntsük rá a paradicsomlét és forraljuk kb. 5 percig, hogy a paprika éppen puhulni kezdjen, de még ne érje el az étkezési puhaságát. Nem használunk hozzá sót!
Csendes forrás közben szedjük befőttes üvegekbe. Csurranásig szedjük, hogy a lé teljesen megtöltse az üveget. Az üvegekre erősen csavarjuk rá a tetejét (ekkor egy kis lé kicsurog ugyan, de levegő nem sok lesz az üvegben, és ez a jó).
Ezután az üvegeket tegyük szárazdunsztba (én előzőleg összegyűrt, majd kisimított újságpapírba csomagolom, és pokrócba bugyolálva egy félreeső helyre teszem). 24 óra múlva eltehetjük az üvegeket a spájzba.
Az üvegek tetejét kézzel végigsimítva érezhetjük, hogy a jól lezárt üveg teteje enyhén homorú. Amelyik nem, annál újra fel kell forralni az anyagot és újra tölteni az üveget, dunsztolni, majd újra ellenőrizni.
Amikor elővesszük, ne felejtsük el, hogy lecsónk tényleg natúr: (szalonnás) zsíron fonnyasztott hagymára tegyük, hintsük meg pirospaprikával, és innen minden úgy megy, mint a friss lecsónál. Kóstolni kell, mikor fő meg a paprika, és sót csak a legvégén tegyünk bele, nehogy leváljon a héja.
Ugyanígy járjunk el boltban vásárolt üveges lecsóval is.Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

FK - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: dunsztolás
 lecsó
 kolbászos lecsó
 tojásos lecsó
 lecsórba

Forrás: Anyám és az élet tanított rá.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2000.10.03. Utoljára frissítve: 2013.08.24.
Utolsó megtekintés: több, mint 12 órája (2018-03-23 05:54:43 - 7.2)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez