Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||||
4 szelet marhafelsál, 4 vékony szelet füstölt szalonna, 5 dkg apróra vágott füstölt szalonna, 3 db kövér, húsos zöldpaprika, 3 közepes paradicsom, 25 dkg gomba (champignon), 1 közepes fej vöröshagyma, kockára vágva, 2 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve, 75 dkg krumpli, pirospaprika, só, bors |
A hússzeleteket ki kell verni és megsózni, borsozni, majd kevés, nagyon forró zsíron hirtelen megsütni mindkét oldalát (2 percnél tovább ne süsd!). Ha elkészült, a húst szedd ki tányérra.
Ezután az apróra vágott szalonnát a hús zsírján megpirítod, rászórod a hagymát. Ha a hagyma üvegesre fonnyadt, a vékonyra felszeletelt gombát ráteszed, megsózod és kevergetve párolni kezded. Ha kezd levet engedni, elkeversz benne két teáskanál pirospaprikát, megborsozod és felöntöd a vörösborral. Fedő alatt még kb. 5 percet párold kis tűzön. Ha megvan, keverd bele a fokhagymát, sózd, borsozd meg és tedd félre. A krumplit meghámozod, közepes kockákra vágod és kb. kétharmadát tedd bele egy tűzálló tálba. A legjobb egy máz nélküli agyagtál fedővel (római tál, römertopf, pataki tál). Állítsd a krumpli közé a hússzeleteket. A hússzeletek közé tedd be a laskára vágott paprikát és a szalonnaszeleteket. Most öntsd rá az egészre egyenletesen a párolt gombát és fedd le a paradicsomból vágott karikákkal. Itt mindent külön meg kell sózni, a krumplit, paprikát és a paradicsomot is, különben édeskés ízük lesz. Végül a maradék krumplit forgasd meg a gomba edényében, hogy egy kis szaftot szedjen magára és terítsd el egyenletesen a paradicsomkarikák tetején. Lefedve, közepes forrón kb. másfél-két óra hosszat kell sütni. Savanyúság, saláta jól megy hozzá. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|
Úgy is lehetne hívni, hogy tutikaja, nemtáposoknak... :D