recept: Csülkös pacal, Kifőzde
Csülkös pacal
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

2 kg rücskös pacal,
1 nagyobb, húsos csülök,
2 evőkanál ételízesítő por,
1 dl ecet,
5-6 gerezd fokhagyma,
5-6 dkg zsír,
4-5 nagy fej vöröshagyma,
2 db paprika,
2 db paradicsom,
3 evőkanál pirospaprika,
1-2 piros cseresznyepaprika,
őrölt bors, köménymag, só



A pacalt megtisztítjuk, ecetes vízzel alaposan leforrázzuk, majd gyöngyözve forró, nem lobogó sós vízben kb. 4 óra alatt félig puhára főzzük, leszűrjük és felcsíkozzuk.
A csülköt annyi vízben, amennyi ellepi, kb. egy óra alatt kissé megpuhítjuk, közben sóval, borssal, fokhagymával, ételízesítő porral fűszerezzük. Majd kiemeljük, s ha lehűlt, kicsontozzuk, a húst pedig csíkokra vágjuk. (A főzőlevet félretesszük.)
A fölforrósított zsíron üvegesre pirítjuk a durva karikára vágott vöröshagymát. Ha kész, beletesszük a finomra szeletelt fokhagymát, kettőt-hármat keverünk rajta, és beletesszük a csíkokra szeletelt pacalt és a csülökhúst, kicsit megpirítjuk, majd pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, kevés csülöklével, ami épphogy ellepi, felengedjük. Beletesszük az ételízesítőt, köményt, megborsozzuk, és lefedve gyenge tűzön rotyogtatjuk egy órányit.
Ekkor hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot és paprikát, beletesszük a maradék fokhagymát, felöntjük annyi csülöklével, hogy elegendő szaftja legyen és lassú tűzön készre főzzük, az elpárolgott levét a csülöklével apránként pótolva.
Akkor jó, ha a szaftja sűrű és ragacsos. A teljes főzési idő kb. 6 óra, ha a pacal nem főtt ennyit, igazán jó nem is lehet (Varga Marci tanai).
Puha kenyérrel, csípős savanyúsággal, esetleg benne főtt krumplival tálaljuk.
Bográcsban készítve a legfinomabb, de a ´sparherd´ is tökéletesen megfelelő.
Mindenképpen valami karakteres ízű savanyúsággal (almapaprika, savanyú dinnye, ecetes uborka) tálaljuk, mert igen nehéz étel. Ha a kosztosok bírják, csípőspaprikát is főzhetünk bele.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes.


Kapcsolódó anyagok: ecetes almapaprika
 savanyú dinnye
 savanyú uborka
 pörkölt
 resztelt máj

Forrás: Internetes gyűjtés, tapasztalataim, de főleg Varga Marci nyomán.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2009.02.19. Utoljára frissítve: 2009.12.10.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 órája (2017-08-16 11:35:50 - 9.47)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez