recept: Szilvásgombóc, Kifőzde
Szilvásgombóc
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

1 kg krumpli,
1 tojás,
30 dkg rétesliszt,
30 db érett szilva,
25 dkg zsemlemorzsa,
12 dkg zsír, 2 dkg vaj,
10 dkg cukor,
1-2 mokkáskanál őrölt fahéj, só





A jól megmosott krumplit - lehetőleg olyat, ami főzésnél könnyen szétesik - gyengén sózott vízben puhára főzünk, forrón meghámozzuk és azonnal áttörjük.
Ha kézmelegre hűlt, összegyúrjuk a liszttel, diónyi zsírral, a tojással, csipetnyi sóval. Meglisztezett deszkán fél centi vastagságúra nyújtjuk, és lisztbe mártott késsel kb. 5x5 cm-es lapokra vágjuk.
A válogatott szilvát (magbaválót vegyünk) megmossuk, kimagozzuk, és minden tésztalapocska közepére egy szilvát helyezünk. A mag helyére a fahéjjal kikevert kristálycukor felét elosztjuk (kb. egy csapott mokkáskanálnyi minden szilvába), a tésztakorong széleit összefogjuk és lisztes kézzel gombócot formálunk belőle.
A zsemlemorzsát a zsíron közepes barnára pirítjuk, és kevés vajat morzsolunk rá.
A gombócokat forró, lobogó, enyhén sós vízbe tesszük, és miután a gombócok a víz felszínére feljönnek, csendes pöfékelésre állítva 5-7 percig főzzük, a tészta vastagságától függően. Célszerű feláldozni (kettévágni) az első gombócot, hogy megnézzük, belül is megfőtt-e a tészta. Ezzel egyébként biztató, lelkesítő kóstolóhoz is jutunk.
A megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiszedjük és megforgatjuk a zsemlemorzsában.

A maradék tésztát csíkokra vágjuk és a lisztes deszkán tenyerünkkel nudlit sodrunk belőle. Kifőzzük, megforgatjuk a zsemlemorzsában és a gombóc mellé tálaljuk, az egészet fahéjas cukorral bőven meghintve. A nudli lehet önálló fogás is, pl. télen (ha nem fagyasztottunk el kimagozott és becukrozott szilvát), prézlivel vagy mákkal, porcukorral finom ételt csinálhatunk ilymódon.

Mi otthon nem porcukorral, hanem kristálycukorral szeretjük, így a gyümölcs szaftosabb lesz. A maradék cukrot tálaláskor szórjuk a gombócokra.
Előtte tartalmas levest (gulyás, fejtettbab, vagy palócleves) tálalunk.

A knédlifélék ´őshazájában´, Bécsben és Prágában többszáz éve ismerik és készítik ezt az igen finom ételt. Hála a monarchiának, mi is régen átvettük, és sokan úgy tudják, hogy a szilvásgombóc régi magyar eledel. Szó se róla, nem biztos, hogy jobbat kapunk Bécsben vagy Prágában a finom, omlós puha, vékony tésztájú magyar gombócnál!



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

FK - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: gulyásleves
 bableves
 barackos gombóc
 lekváros derelye
 túrós-szilvás süti

Forrás: Anyám és Gundel Károly receptje alapján.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.07.30. Utoljára frissítve: 2010.08.21.
Utolsó megtekintés: több, mint 5 napja (2024-04-27 20:20:38 - 2.31)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez