recept: Gundel-palacsinta, Kifőzde
Gundel-palacsinta
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

12 palacsintához:
4 dl tej
2 tojás
24 dkg rétesliszt
zsír, só, cukor

A töltelékhez:
4 dkg mazsola, fél deci rummal higítva
2 dkg cukrozott narancshéj,
18 dkg darált dió,
1 dl felforralt tejszín,
12 dkg porcukor,
fahéj

A mártáshoz:
3 dl tej,
fél vaníliarúd,
3 tojás,
10 dkg normál étcsoki,
3 dkg porcukor,
5 dkg kakaópor,
1 dkg liszt,
1,5 dl tejszín,
fél dl rum


A palacsintatésztát összekeverjük, majd a szokott módon kisütjük a palacsintákat (ld. a recept alján a hivatkozást).
12 palacsintához tölteléket készítünk 4 dkg rumba áztatott mazsolából, 2 dkg hajszálvékony csíkokra felvágott cukrozott narancshéjból, 18 dkg darált dióból, 1 dl felforralt tejszínből 12 dkg porcukorral, leheletnyi fahéjból 1-2 perces főzéssel.
Ha kissé lehűlt, elkeverünk benne 3 cl rumot és rákenjük a palacsintákra, majd felcsavarjuk, és meleg helyre félretesszük.
A mártáshoz 2,5 dl tejet fél vaníliarúddal felforralunk, közben 10 dkg étcsokit felolvasztunk; ezután 3 tojás sárgáját 3 dkg cukorral, majd 5 dkg (nem instant, igazi!) kakaóporral, 1 dkg liszttel, féldeci hideg tejjel símára, habosra keverünk. Hozzávegyítjük a csokoládét, majd habverővel végzett gyors keverés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a forró tejet.
Mérsékelt tűzön forráspontig hevítjük (forrnia nem szabad!), majd fokozatosan 1,5 dl tejszínből vert habhoz vegyítjük, végül fél deci rumot keverünk hozzá.
A megtöltött palacsinták mindkét oldalát serpenyőben, vajon ropogósra pirítjuk, és előmelegített tűzálló tálra szedve, a forró mártással az utolsó pillanatban leöntve tálaljuk.
Sajnos kevés helyen adják az eredeti előírások szerint, például lángoltatják, ami látványos ugyan, holott a hangsúly a töltelék és a csokimártás intenzív rumos ízén lenne.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

PK - Profiknak ajánlott, de bátrabb fejlődők is megpróbálhatják. Elkészítése közepesen időigényes.



Forrás: Eredeti Gundel-recept

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2001.03.21. Utoljára frissítve: 2008.08.03.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 20:10:21 - 0.78)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez