recept: Disznótoros, Kifőzde
Disznótoros
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

2-2 szál véres és májas hurka,
2 szál nyers kolbász,
1 szál lángolt kolbász,
zsír, fokhagyma, só




A hurkát, kolbászt megmosom, a hurkákat fél órára langyos vízbe áztatom, mert nem szeretem, ha a hurkák szétrobbannak sütéskor. Közben sóban megtörök 2-3 gerezd fokhagymát, és belekeverem fél dl vízbe.
Kizsírozott tepsibe fektetem a hurkát, kolbászt, kötőtű vastagságú hústűvel megszurkálom, tetejüket is megzsírozom. Aláöntöm a fokhagymás vizet, és 140-160 fokon aszalgatom-sütögetem, amíg megpirul. A tepsi rácsa alá teszek egy lábost egy liter vízzel, hogy gőzzel lássa el a sütőteret, ez is csökkenti a kipukkadás veszélyeit. Kb. 10 percenként meglocsolom és ha nagyon feszül a bőre, újból megszurkálom. Hogy jó ropogósra süljön, másfél-két órát biztosan rá kell szánni (különösen, ha mélyhűtőből vettük elő), márpedig én úgy szeretem, ha ropogós-piros a bőre. Ha nem elég ropogós, nem szégyellem bekapcsolni rá a sütő grilljét, de csak 1-2-3 percre, nehogy baj legyen belőle.
A zsírját nem dobom ki, mert a fokhagyma és a kolbászok nem semmi ízt adtak át neki, és hát a maradék hurka hidegen, zsírjával megkent kenyérrel is nagyon finom, némi csípős savanyúsággal súlyosbítva.
A lángolt kolbász főleg ízanyagként van benne, a végén meglehetősen keményre sül, azt csak én szeretem.
Kiskocka krumplival és párolt káposztával vagy párolt savanyúkáposztával tálalom (nyáron kovászos uborkával).



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: kiskocka krumpli
 párolt káposzta
 párolt savanyúkáposzta
 kovászos uborka
 csalamádé

Forrás: Anyám repertoárjából.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2009.01.29. Utoljára frissítve: 2009.11.08.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 17:14:26 - 2.82)
Hozzászólások:

Sancho (2010-12-05 11:11:00):
Amaz disznyó kinyuvasztva, az kolbász azon füstön... Ami friss, az megy befele a sütőbe... Bár ezzel nincs többet bajom...

Kifőzdés (2010-12-05 18:26:00):
Vacak egy hétvégéje volt a röfinek... Nektek meg jóétvágyat!

Megjegyzés a recepthez