Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||||||
6-8 személyre: 1 kg marhalábszár v. sertéslapocka, 25 dkg kolozsvári szalonna, 5-6 fej vöröshagyma, 50 dkg tarhonya, 4-5 szem krumpli, 2 zöldpaprika, 3 paradicsom, 4-5 gerezd fokhagyma, 4-5 kávéskanál pirospaprika, 3 dl fanyar vörösbor, 6-8 dkg zsír, só, bors, őrölt kömény, pörköltkrém, pörköltkocka |
A szalonnát vágd fel apró kockákra és pirítsd meg kevés zsíron. A hagymát kb. 0,5 cm-es kockára vágd és pár csipetnyi sóval fonnyaszd meg a szalonnán. Ha kész, keverd el benne a hajszálvékonyra szeletelt fokhagymát és tedd rá a kockára vágott húst, szórd meg vékonyan borssal és őrölt köménnyel, és addig süsd, míg levet nem enged. Ekkor húzd félre a tűzről, szórd meg a pirospaprikával és öntsd fel vörösborral úgy, hogy éppen csak ellepje. Ezután beleteszed a zöldpaprikát és a paradicsomot, pörköltkrémet és pörköltkockát, és gyenge tűzön, hogy éppen csak bugyogjon kicsit, majdnem teljesen puhára főzöd. Főzés közben négyszer-ötször meg kell keverni-rázogatni, és az elfőtt levét utána tölteni, ügyelve, hogy a lé éppen csak ellepje a húst. Amíg a pörkölt rotyog, a tarhonyát kevés zsíron, sűrűn kevergetve pirítsd jó sötétbarnára - vigyázz, meg ne feketedjen, mert akkor kidobhatod. Ha bográcsolsz, egy kisebb vaslábost tehetsz a parázs szélébe, ahol nem zavarja a bográcsban fővő húst. De félre is teheted erre a kis időre a bográcsot, ha kevés a hely a tűznél. Öntsd fel annyi vízzel, mint a tarhonya sütés előtti térfogata, tedd bele a kis (1-1,5 cm) kockákra vágott krumplit, sózd meg, és kevergesd, míg fel nem forr. Ekkor az egészet keverd bele a pörköltbe és gyakran kevergetve-rázogatva főzd, amíg a tarhonya megpuhul. Előfordulhat, hogy akármeddig aszalgatod, a tarhonya nem dagad, nem puhul tovább. Ekkor kis vizet kell hozzátölteni. Amíg ízlegeted a tarhonyát, hogy puha-e már, ha kell még bele só, ne habozz beletenni. Ha nincs megfelelő edényed a tarhonyához, beleteheted pirítás nélkül is a pörköltbe, bár nem lesz annyira jóízű. Ennél még az is jobb, ja előtte gázon megpirítod a tarhonyát, és akár hidegen viszed a bográcsolás helyszínére. Sajátosan finom ízű étel, én egyszerűen imádom. Adhatod kovászos uborkával, uborkasalátával, de jobb csalamádéval, még jobb friss káposztasalátával, de savanyúkáposztával a legfinomabb. (Sokkal finomabb így, mintha a tarhonyát külön főznéd, mint a tésztát, mert így a pörkölt ízeit szívja magába.) Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|