recept: Tarhonyáshús, Kifőzde
Tarhonyáshús
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

6-8 személyre:
1 kg marhalábszár v. sertéslapocka,
25 dkg kolozsvári szalonna,
5-6 fej vöröshagyma,
50 dkg tarhonya,
4-5 szem krumpli,
2 zöldpaprika,
3 paradicsom,
4-5 gerezd fokhagyma,
4-5 kávéskanál pirospaprika,
3 dl fanyar vörösbor,
6-8 dkg zsír,
só, bors, őrölt kömény, pörköltkrém, pörköltkocka



A szalonnát vágd fel apró kockákra és pirítsd meg kevés zsíron. A hagymát kb. 0,5 cm-es kockára vágd és pár csipetnyi sóval fonnyaszd meg a szalonnán. Ha kész, keverd el benne a hajszálvékonyra szeletelt fokhagymát és tedd rá a kockára vágott húst, szórd meg vékonyan borssal és őrölt köménnyel, és addig süsd, míg levet nem enged.
Ekkor húzd félre a tűzről, szórd meg a pirospaprikával és öntsd fel vörösborral úgy, hogy éppen csak ellepje. Ezután beleteszed a zöldpaprikát és a paradicsomot, pörköltkrémet és pörköltkockát, és gyenge tűzön, hogy éppen csak bugyogjon kicsit, majdnem teljesen puhára főzöd. Főzés közben négyszer-ötször meg kell keverni-rázogatni, és az elfőtt levét utána tölteni, ügyelve, hogy a lé éppen csak ellepje a húst.
Amíg a pörkölt rotyog, a tarhonyát kevés zsíron, sűrűn kevergetve pirítsd jó sötétbarnára - vigyázz, meg ne feketedjen, mert akkor kidobhatod. Ha bográcsolsz, egy kisebb vaslábost tehetsz a parázs szélébe, ahol nem zavarja a bográcsban fővő húst. De félre is teheted erre a kis időre a bográcsot, ha kevés a hely a tűznél. Öntsd fel annyi vízzel, mint a tarhonya sütés előtti térfogata, tedd bele a kis (1-1,5 cm) kockákra vágott krumplit, sózd meg, és kevergesd, míg fel nem forr.
Ekkor az egészet keverd bele a pörköltbe és gyakran kevergetve-rázogatva főzd, amíg a tarhonya megpuhul.
Előfordulhat, hogy akármeddig aszalgatod, a tarhonya nem dagad, nem puhul tovább. Ekkor kis vizet kell hozzátölteni. Amíg ízlegeted a tarhonyát, hogy puha-e már, ha kell még bele só, ne habozz beletenni.
Ha nincs megfelelő edényed a tarhonyához, beleteheted pirítás nélkül is a pörköltbe, bár nem lesz annyira jóízű. Ennél még az is jobb, ja előtte gázon megpirítod a tarhonyát, és akár hidegen viszed a bográcsolás helyszínére.

Sajátosan finom ízű étel, én egyszerűen imádom. Adhatod kovászos uborkával, uborkasalátával, de jobb csalamádéval, még jobb friss káposztasalátával, de savanyúkáposztával a legfinomabb.

(Sokkal finomabb így, mintha a tarhonyát külön főznéd, mint a tésztát, mert így a pörkölt ízeit szívja magába.)

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: kovászos uborka
 uborkasaláta
 csalamádé
 káposztasaláta
 zónapörkölt spagettivel

Forrás: Az 1960-as években, a napköziben kaptunk hasonlót.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.12.27. Utoljára frissítve: 2009.05.10.
Utolsó megtekintés: több, mint 3 napja (2024-04-30 16:04:17 - 3.57)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez