Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||
0,5 kg sertéstarja kicsontozva, 0,5 kg pulykamell-filé, 1 csirkemell, 1 szál parasztkolbász, 20 dkg kolozsvári szalonna, 5-6 zöldpaprika, 5-6 paradicsom, 20 dkg vöröshagyma, alufólia, 20 cm-es nyársak A páchoz: 250 g mustár, 1 fej vöröshagyma reszelve, 1 kis fej fokhagyma reszelve, 5 cl konyak, 3 cl citromlé, 3 evőkanál ketchup, 1 mokkáskanál őrölt feketebors, 1 mk őrölt fehérbors, 2 mk grill fűszerkeverék, 1 tk Piros arany, 1 mk majoranna, 1 mk kakukkfű, 1 mk őrölt gyömbér, 1 csipet őrölt kömény, 2 mk ízesítő, 1 dl kukoricacsíra-olaj |
Két nappal a kerti esemény előtt be kell pácolni a húsokat, hogy kellően ízesek, puhák legyenek. Ezt előzi meg a húsok megtisztítása, lehártyázása, 4-5 cm-es érmékre vágása. A páchoz az anyagokat, fűszereket jól összekeverjük, majd a húsokat fajtánként egy-egy edénybe téve, elosztjuk rajtuk a páckenőcsöt. Fakanállal addig keverjük a húsokat, míg egyenletesen be nem vonja azokat a pác. Ekkor letakarjuk, hogy levegő ne érje, és hűtőbe tesszük. Félnaponként alaposan átkeverjük. A pác ízesítése szerintem szinte ´magánügy´, mindenki vérmérséklete és ízvilága szerint használja a fűszereket, akkor lesz elégedett az eredménnyel. Egy a lényeg; nem ajánlom a készen kapható ´puhító´ grill-pác készítményeket. A puhítást elintézi a kétnapi pácolás maga is. Ha eljött a jeles nap, a kerti grillsütőben lángot csiholunk, és amíg parázs lesz belőle, elkészítjük a nyársakat. Nagyobb élelmiszerüzletekben lehet kapni kihegyezett hurkapálcikákat, melyek viszonylag szálkamentes felületűek, ezt használtuk nyársnak (nem ajánlott az ÁPISZ hurkapálcája, az nagyon szálkás, ezért nehéz felhúzni rá a húst). Persze a fém nyárs is megfelelő, ha elegendő számban áll rendelkezésre. A kolbászt 1 cm-es karikákra vágjuk, a szalonnából és paprikából 4-5 cm-es lapokat, a hagymából és paradicsomból pár centis háromszög alakú darabokat. A szalonnaszeletek széleit bevagdossuk, a zöldségeket egyhén megsózzuk. A nyársra húzás sorrendje szinte mindegy, de tépelődőknek íme egy ajánlott sorrend: szalonna - paprika - hús - paradicsom - hagyma - kolbász Ezt addig ismételjük, amíg meg nem telik a nyárs. Többféle húst is tehetünk egy nyársra, nem lesz baj a sütési idővel. Ezután a kész nyársat a szalonnával kikent alufólia közepére tesszük (a fólia fényes oldala nézzen a nyárs felé), összefogjuk fölötte a fóliát, párszor fél centis szélességben visszahajtjuk, és az így kialakított dupla fóliával körbetekerjük. A végeknél egérkefarok-szerűen elnyomkodjuk, hogy a leve ne csöpöghessen ki. Így tesszük a parázs fölé, egyszerre 8-9 nyárs is elfér a sütőn. Húsfogó ´ollóval´ gyakran forgatjuk, hogy egyenletesen süljön. Jó parázsnál 30-40 perc alatt megsül, és akkor végre megtapasztalhatjuk fantasztikus ízeit. Friss kenyérrel, nyers zöldségekkel (uborka, paradicsom stb.) vagy kovászos uborkával tálaljuk. Kenyér helyett roppant finom a pirított vajas bagett, újhagyma apróra vágott zöldjével. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. FL - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése időigényes.
|