recept: Grillnyárs, Kifőzde
Grillnyárs
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

0,5 kg sertéstarja kicsontozva,
0,5 kg pulykamell-filé,
1 csirkemell,
1 szál parasztkolbász,
20 dkg kolozsvári szalonna,
5-6 zöldpaprika,
5-6 paradicsom,
20 dkg vöröshagyma,
alufólia, 20 cm-es nyársak

A páchoz:
250 g mustár,
1 fej vöröshagyma reszelve,
1 kis fej fokhagyma reszelve,
5 cl konyak,
3 cl citromlé,
3 evőkanál ketchup,
1 mokkáskanál őrölt feketebors,
1 mk őrölt fehérbors,
2 mk grill fűszerkeverék,
1 tk Piros arany,
1 mk majoranna,
1 mk kakukkfű,
1 mk őrölt gyömbér,
1 csipet őrölt kömény,
2 mk ízesítő,
1 dl kukoricacsíra-olaj



Két nappal a kerti esemény előtt be kell pácolni a húsokat, hogy kellően ízesek, puhák legyenek.
Ezt előzi meg a húsok megtisztítása, lehártyázása, 4-5 cm-es érmékre vágása.
A páchoz az anyagokat, fűszereket jól összekeverjük, majd a húsokat fajtánként egy-egy edénybe téve, elosztjuk rajtuk a páckenőcsöt.
Fakanállal addig keverjük a húsokat, míg egyenletesen be nem vonja azokat a pác.
Ekkor letakarjuk, hogy levegő ne érje, és hűtőbe tesszük. Félnaponként alaposan átkeverjük.
A pác ízesítése szerintem szinte ´magánügy´, mindenki vérmérséklete és ízvilága szerint használja a fűszereket, akkor lesz elégedett az eredménnyel. Egy a lényeg; nem ajánlom a készen kapható ´puhító´ grill-pác készítményeket. A puhítást elintézi a kétnapi pácolás maga is.
Ha eljött a jeles nap, a kerti grillsütőben lángot csiholunk, és amíg parázs lesz belőle, elkészítjük a nyársakat.
Nagyobb élelmiszerüzletekben lehet kapni kihegyezett hurkapálcikákat, melyek viszonylag szálkamentes felületűek, ezt használtuk nyársnak (nem ajánlott az ÁPISZ hurkapálcája, az nagyon szálkás, ezért nehéz felhúzni rá a húst). Persze a fém nyárs is megfelelő, ha elegendő számban áll rendelkezésre.
A kolbászt 1 cm-es karikákra vágjuk, a szalonnából és paprikából 4-5 cm-es lapokat, a hagymából és paradicsomból pár centis háromszög alakú darabokat.
A szalonnaszeletek széleit bevagdossuk, a zöldségeket egyhén megsózzuk.
A nyársra húzás sorrendje szinte mindegy, de tépelődőknek íme egy ajánlott sorrend:
szalonna - paprika - hús - paradicsom - hagyma - kolbász
Ezt addig ismételjük, amíg meg nem telik a nyárs. Többféle húst is tehetünk egy nyársra, nem lesz baj a sütési idővel.
Ezután a kész nyársat a szalonnával kikent alufólia közepére tesszük (a fólia fényes oldala nézzen a nyárs felé), összefogjuk fölötte a fóliát, párszor fél centis szélességben visszahajtjuk, és az így kialakított dupla fóliával körbetekerjük. A végeknél egérkefarok-szerűen elnyomkodjuk, hogy a leve ne csöpöghessen ki.
Így tesszük a parázs fölé, egyszerre 8-9 nyárs is elfér a sütőn. Húsfogó ´ollóval´ gyakran forgatjuk, hogy egyenletesen süljön.
Jó parázsnál 30-40 perc alatt megsül, és akkor végre megtapasztalhatjuk fantasztikus ízeit.
Friss kenyérrel, nyers zöldségekkel (uborka, paradicsom stb.) vagy kovászos uborkával tálaljuk.
Kenyér helyett roppant finom a pirított vajas bagett, újhagyma apróra vágott zöldjével.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

FL - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése időigényes.


Kapcsolódó anyagok: kovászos uborka

Forrás: Születésnapomon ettünk ilyet Vavrekéknál egy tájfunszerű kerti partin, mely szolíd foglalkozás természetesen elérte célját.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.11.30. Utoljára frissítve: 2008.11.30.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 18:47:28 - 1.71)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez