recept: Lencsefőzelék, Kifőzde
Lencsefőzelék
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

40 dkg lencse,
1 kis fej vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
1-2 babérlevél, füstölt szalonna bőre,
2 dkg zsír,
pirospaprika, liszt, cukor,
1 evőkanál 20%-os ecet



A hagyma felét lereszelem a fokhagymával együtt és lesózom, félreteszem.
A lencsét kiválogatom, megmosom, és zubogó, forró vízben pár percig előfőzöm, hogy kieressze a habját. Majd leszűröm, átmosom és a hagyma másik felével felengedem másfél liter tiszta vízzel, beleteszem a szalonnabőrt és a babért, teszek bele egy kávéskanál kristálycukrot és egy késhegynyi szódabikarbónát, és fedő alatt puhára főzöm.
Ha a főzelék megfőtt, belekeverem a rántást:
Forró zsírba beleteszem a lesózott reszelt hagymákat, és bőszen kevergetve, kisütöm belőle a vizet. Ezután beleteszek 1-2 evőkanál lisztet, amit zsemleszínűre pirítok (szintén hevesen kevergetve), majd leveszem a tűzről és villámgyorsan belekeverek egy púpozott mokkáskanál pirospaprikát. Ezt azonnal felöntöm vízzel és jól elkeverem, mehet a főzelékbe, pár perces forralásra.
Egy-két kávéskanál (nem sok!) ecetet tehetünk bele ízlés szerint.
Feltétnek ízlés szerint adhatunk sült kolbászt, 0,5-1 cm vastag füstölt tarjaszeletet kisütve, sült húst, tükörtojást, fasirtot, pörköltet, rántott párizsit.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.


Kapcsolódó anyagok: sült kolbász
 tükörtojás
 fasirt
 rántott párizsi
 lencseleves

Forrás: Anyám receptje.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2001.01.04. Utoljára frissítve: 2009.11.07.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 19:07:55 - 1.7)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez