Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||||||
40 dkg lencse, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1-2 babérlevél, füstölt szalonna bőre, 2 dkg zsír, pirospaprika, liszt, cukor, 1 evőkanál 20%-os ecet |
A hagyma felét lereszelem a fokhagymával együtt és lesózom, félreteszem. A lencsét kiválogatom, megmosom, és zubogó, forró vízben pár percig előfőzöm, hogy kieressze a habját. Majd leszűröm, átmosom és a hagyma másik felével felengedem másfél liter tiszta vízzel, beleteszem a szalonnabőrt és a babért, teszek bele egy kávéskanál kristálycukrot és egy késhegynyi szódabikarbónát, és fedő alatt puhára főzöm. Ha a főzelék megfőtt, belekeverem a rántást: Forró zsírba beleteszem a lesózott reszelt hagymákat, és bőszen kevergetve, kisütöm belőle a vizet. Ezután beleteszek 1-2 evőkanál lisztet, amit zsemleszínűre pirítok (szintén hevesen kevergetve), majd leveszem a tűzről és villámgyorsan belekeverek egy púpozott mokkáskanál pirospaprikát. Ezt azonnal felöntöm vízzel és jól elkeverem, mehet a főzelékbe, pár perces forralásra. Egy-két kávéskanál (nem sok!) ecetet tehetünk bele ízlés szerint. Feltétnek ízlés szerint adhatunk sült kolbászt, 0,5-1 cm vastag füstölt tarjaszeletet kisütve, sült húst, tükörtojást, fasirtot, pörköltet, rántott párizsit. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.
|