1 kg krumpli,
1 kis fej vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
3 dkg zsír, 2 dl tejföl,
só, pirospaprika, liszt, 1 kk cukor, 4-5 babérlevél,
1-2 kávéskanál 20%-os ecet
|
A hagyma felét lereszelem a fokhagymával együtt és lesózom, félreteszem. A megtisztított krumplit kb. fél cm-es karikára vágom és a hagyma másik felével, annyi vízzel felengedve, ami éppen ellepi, felteszem főni. Megsózom, teszek bele 1 kávéskanál cukrot, beleteszem a babérlevelet és fedő alatt puhára főzöm. Ha a főzelék megfőtt, belekeverem a rántást: forró zsírba beleteszem a lesózott reszelt hagymákat, és kisütöm belőle a vizet. Ezután beleteszek 1-2 evőkanál lisztet, amit zsemleszínűre pirítok, majd belekeverek fél csapott mokkáskanál pirospaprikát. Ezt azonnal felöntöm 2 dl tejföllel és jól elkeverem, de már a tűzről lehúzva. Egy-két kávéskanál (nem sok!) ecetet tehetünk bele ízlés szerint. Feltétnek ízlés szerint adhatunk pörköltöt, sült kolbászt (lángolt kolbász nagyon finom, ennek a zsírján érdemes elkészíteni a rántást!), vagy fasírtot, sült húst, tükörtojást, esetleg ez utóbbiak kombinációját. Nagy kedvencem Vali néni krumlifőzelékje (olyan, mint ez) az ő világhírű fasírtjával.
Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.
JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.
|