Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||||
30 dkg kockára vágott sárgarépa, 50 dkg zöldborsó, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 dkg vaj, pirospaprika, liszt, cukor, citromlé |
Aki elég idős hozzá, biztos kóstolta minden napközis és menzás, munkahelyi kosztos rémét, a gunyoros nevű finomfőzeléket. Három répakocka, 8-10 szem borsó tocsogott valami kozmás tejjel készült, agyoncukrozott, lisztnokedlikkel tarkított rántásban. A sárgarépát a vajon megdinsztelt, kis kockára vágott hagymán félig puhára párolom, ezután beleteszem a zöldborsót, és 2-3 percig tovább párolom. Ezután felengedem vízzel, teszek bele ízlés szerint 2-3 kávéskanál ételízesítőt, 2-5 kávéskanál kristálycukrot (engedjük érvényesülni a zöldség ízét), 1-2 evőkanál citromlét, és fedő alatt addig főzöm, míg megpuhul (kb. 10-20 perc). Nagyon finom, édeskés-savanykás-sós ízt kapunk. Ha a főzelék megfőtt, belekeverem a rántást: forró vajon zsemleszínűre pirítok 1-2 evőkanál lisztet, belekeverek egy csipetnyi pirospaprikát, majd felöntöm 2 dl tejföllel és jól elkeverem a tűzről lehúzva. Ha a rántást belekevertem a főzelékbe, hagyom, hogy még egyet forrjon és leveszem a tűzről. Ekkor lehet kóstolni és utánaízesíteni sóval, citromlével, finomra vágott kaporlevéllel. Feltétnek adhatunk hideg sült húst, tükörtojást, fasirtot, pörköltet, rántott párizsit. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.
|