recept: Finomfőzelék, Kifőzde
Finomfőzelék
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

30 dkg kockára vágott sárgarépa,
50 dkg zöldborsó,
1 kis fej vöröshagyma,
2 dl tejföl,
2 dkg vaj,
pirospaprika, liszt, cukor, citromlé



Aki elég idős hozzá, biztos kóstolta minden napközis és menzás, munkahelyi kosztos rémét, a gunyoros nevű finomfőzeléket. Három répakocka, 8-10 szem borsó tocsogott valami kozmás tejjel készült, agyoncukrozott, lisztnokedlikkel tarkított rántásban.
Aki elég erős volt hozzá, hogy tovább olvassa, most megtudhatja, hogyan kell jó finomfőzeléket csinálni (még a gyerekeim is megeszik):

A sárgarépát a vajon megdinsztelt, kis kockára vágott hagymán félig puhára párolom, ezután beleteszem a zöldborsót, és 2-3 percig tovább párolom. Ezután felengedem vízzel, teszek bele ízlés szerint 2-3 kávéskanál ételízesítőt, 2-5 kávéskanál kristálycukrot (engedjük érvényesülni a zöldség ízét), 1-2 evőkanál citromlét, és fedő alatt addig főzöm, míg megpuhul (kb. 10-20 perc). Nagyon finom, édeskés-savanykás-sós ízt kapunk.

Ha a főzelék megfőtt, belekeverem a rántást: forró vajon zsemleszínűre pirítok 1-2 evőkanál lisztet, belekeverek egy csipetnyi pirospaprikát, majd felöntöm 2 dl tejföllel és jól elkeverem a tűzről lehúzva. Ha a rántást belekevertem a főzelékbe, hagyom, hogy még egyet forrjon és leveszem a tűzről. Ekkor lehet kóstolni és utánaízesíteni sóval, citromlével, finomra vágott kaporlevéllel.

Feltétnek adhatunk hideg sült húst, tükörtojást, fasirtot, pörköltet, rántott párizsit.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.


Kapcsolódó anyagok: sülthús
 tükörtojás
 rántott párizsi
 pörkölt

Forrás: Anyám receptje alapján.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.11.16. Utoljára frissítve: 2013.04.03.
Utolsó megtekintés: több, mint 16 órája (2024-05-02 23:28:32 - 2.77)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez