50 dkg gyalult cukkíni,
1 kis fej vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
1 dl tejföl,
2 dkg zsír,
pirospaprika, liszt, cukor, citromlé, egy csokor finom kapor
|
A hagyma felét lereszelem a fokhagymával együtt és lesózom, félreteszem. A cukkínit a hagyma másik felével felengedem annyi vízzel, hogy csak félig lepje el, teszek bele 2-3 kávéskanál kristálycukrot, egy csokor kaprot egészben és 2-3 kávéskanál ételízesítőt, és fedő alatt addig főzöm, míg megpuhul. Vigyázat, ez csak 5-10 perc! Ha a főzelék megfőtt, belekeverem a rántást: forró zsíron zsemleszínűre pirítok 1-2 evőkanál lisztet, belekeverem a reszelt hagymát és fokhagymát egy csipet pirospaprikával, majd felöntöm 2 dl tejföllel és jól elkeverem a tűzről lehúzva. Ha a rántást belekevertem a főzelékbe, hagyom, hogy még egyet forrjon és leveszem a tűzről, kiveszem a csokor kaprot, meghintem vágott kaporral, és teszek bele egy kevés citromlét. Íze nagyon hasonlít a tökfőzelékre. Feltétnek ízlés szerint adhatunk sült kolbászt, hideg sült húst, tükörtojást, fasirtot, pörköltet.
Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.
JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.
|