recept: Rakott krumpli, Kifőzde
Rakott krumpli
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

1,5 kg krumpli,
2 pár jóféle debreceni kolbász,
15 dkg parasztkolbász,
15 dkg füstölt- vagy kolozsvári szalonna,
9 keménytojás,
1 közepes fej vöröshagyma,
4 dl tejföl,
só, zsemlemorzsa, olvasztott libazsír





A krumplit megmosom, megfőzöm, megtisztítom, karikára vágom. A tojásokat, a hagymát és a kolbászféléket szintén karikára vágom, a szalonnát felszeletelem és bevagdosom.
A szalonna bőrével kikent jénai tál aljára lerakok egy sor krumplit, meghintem sóval, rá egy sor debrecenit és arra egy sor tojást, amit szintén meghintek sóval és bőven meglocsolok tejföllel.
Ezután lerakok még egy sor krumplit, megsózom és meglocsolom két evőkanál libazsírral. Erre egy sor parasztkolbász jön, majd a tojás, só, tejföl és újra egy sor krumpli (megsózva, meglocsolva libazsírral).
A harmadik rétegben ismét debreceni lesz, azon a tojás, só, tejföl.
Végül a tetejét krumplival zárom, megsózom, meglocsolom úgy, hogy mindenütt legyen rajta zsír, és vékonyan meghintem zsemlemorzsával.
Erre teszem a karikára vágott hagymát, jól megsózom, nehogy édes legyen és ráterítem a szalonnaszeleteket.
A tálat lefedem és közepesen meleg sütőben kb. egy órát sütöm, míg a tetején a szalonna, krumpli és hagyma megpirul.
Legfinomabb céklasalátával, de kovászos uborkával vagy más savanyúsággal is tökéletes.
Tetejére szalonna és prézli helyett reszelt sajtot is tehetünk.
Vali néni - Imrebá legnagyobb örömére - a libazsíros locsolást a következőkkel helyettesíti: apróra vágott füstölt szalonnát pirít, azon sok karikára vágott hagymát aszalgat, és ezzel locsol-ken-rak meg minden krumpliréteget (ő nyers krumplit vág 1-2 milliméter vastagra és abból alkot kb. 1-1,5 cm magas rétegeket). Érdemes kipróbálni!



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: céklasaláta
 kovászos uborka
  cikk a blogon

Forrás: Anyám receptjét deformáltam.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.11.15. Utoljára frissítve: 2008.11.15.
Utolsó megtekintés: több, mint 1 napja (2024-05-09 09:07:16 - 2.83)
Hozzászólások:

Elza (2011-05-29 05:27:00):
Most eloszor tettem ra hagymakarikat. Ad neki egy kis pluszt. :)

Megjegyzés a recepthez