70 dkg oldalas, kicsontozott karaj vagy tarja, 6-8 gerezd fokhagyma, 2-3 dl húslé, 50 dkg zsír, só, mustár, köménymag
|
A húst ha megtisztítottad, megmostad, spékeld meg fokhagymaszeletekkel, sózd meg vastagon, esetleg vékonyan bekenheted mustárral, és 10-20 percig hagyd állni. Addig felforrósíthatod a zsírt, amiben aztán minden oldalról enyhén pirosra kapatod a husit, majd rászórsz fél mokkáskanál köménymagot és felöntöd a húslével. Fedő alatt, lassú tűzön párold. Ha a húst szeletelni akarod, karajból csináld és kb. 2 órát párold. Ha pástétomnak lesz, tarjából érdemes csinálni és 2,5-3 órát is puhíthatod, így könnyű apróra vagdalni, szétszedni szálakra. A zsír hűlése mellett sokszor kell majd keverni, hogy egyenletesen eloszlassuk a húsdarabkákat a zsírban. De megéri. Az oldalast kb. 2,5 óra hosszat kell aszalgatni, amíg a csont ki nem jön a húsból. Ha a párolás-puhítás véget ért, süsd le zsírjára, a karajt többször is megforgathatod eközben. Némi szaftot érdemes meghagyni az alján (2-3 mm vastag rétegben), mert rengeteg finom ízanyagot tartalmaz. Lehűtve még meg is kocsonyásodik, jól is mutat a zsíroskenyéren. Ugyanis zsírja kenyérre kenve, lila hagymával vagy magával a vékonyra szelt hideg sülthússal valami isteni. Legfinomabb zsírja az oldalasnak van, de a többi húsé se kutya! A karajt meg lehet tölteni szárazkolbásszal, nagyon finom és dekoratív. Melegen legjobb sült krumplival (vagy 'kiskocka' krumplival) és párolt káposztával, de főzelékhez feltétnek is csúcs.
Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.
JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|