recept: Zöldbab üvegben télire, Kifőzde
Zöldbab üvegben télire
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

3 kg zöldbab,
3 liter víz,
2 ek só,
citromsav, szalicil



A megtisztított, feldarabolt, hibátlan, zsenge zöldbabot beletesszük 3 liter forrásban levő vízbe, amibe 2 evőkanál sót keverünk, és 2-3 percig főzzük.
Végül belekeverünk egy fél mokkáskanálnyi citromsavat, és forrón üvegekbe töltjük.
Ha marad bab, kisikálhatunk egy kisebb üveget is, vagy lehet belőle kisadag leveske.
Az üvegek tetejére egy-egy késhegynyi szalicilt szórunk, és lezárjuk. Szárazdunsztban tartjuk 2 napig, míg ki nem hűl teljesen.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.


Kapcsolódó anyagok: dunsztolás
 zöldbabfőzelék
 zöldbableves
 palócleves

Jutka néni nyomán.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2009.07.18. Utoljára frissítve: 2009.07.18.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 órája (2024-03-28 12:33:57 - 36.63)
Hozzászólások:

Márta (2012-07-13 13:48:00):
Mindig üvegben tettem el télire a z.babot, szalicillal tartósítva, sajnos kivonták a forgalomból, helyette a natrium-benzoát van, amit nem tudom, hogy mikor tegyem a zöldbabhoz

Tibor (2012-07-14 16:59:00):
életem első zöldbab konzervét csinálom így.Kiváncsi leszek az eredményre

Tibor (2012-07-14 17:01:00):
Életem első zöldbab konzervje készül ezzel a recepttel.Kíváncsi vagyok az eredményre

Sancho (2012-07-23 13:40:00):
Márta, a szalicilt nyugodtan helyettesítheted aszpirinnal. Ugyanaz.

Judit (2012-08-28 21:02:00):
Ne aggódjatok mert a gyógyszertárakban lehet venni szalicilt! Ott még árulnak! Én is feltankoltam mert 2015-ig jó a szav ideje! A recept pedig szuper és köszi érte!

kisneari (2013-06-23 13:13:00):
Én is igy teszem el ,minden évben nagyon finom.A natrium-benzoat éppen olyan jó mint a szalicil sőt még egészségessebb....

Ibolya (2013-06-27 14:27:00):
Kiváló a recept,,,nagyon szuper,, köszönőm,!!! TISZTELETTEL.

Magdi (2013-07-10 14:49:00):
Kérem, írja meg valaki, hogy a tökhöz a nátrium-benzoátot hogyan teszem bele. A felöntőlébe keverem vagy a tökre szórom, s úgy merem a levet rá. Fontos lenne, mert ma teszem el a tököt.

Kifőzdés (2013-07-11 21:57:00):
Jaj, kedves Magdi, elnézést, de tegnap nem voltam gépközelben! De remélem, gondoltál a ruhák hipózására, ott sem a ruhára öntöd a hipót, mert szétmarja, hanem a vízbe. Lehet, hogy nem precíz példa, de lényeg, hogy a lébe teszünk minden összetevőt, így a tartósítót is.

bmari (2013-07-15 22:45:00):
Tartósítószer nélkül nem lehetne?Szokásos módon fejre állítanám vagy tíz percre?

Kifőzdés (2013-07-17 21:54:00):
Kedves BMari! Én nem merek megbízni a tartósítószer nélküli befőttben, de ha neked ez rendszeresen működik, a zöldbabbal is működni fog. Egy ötlet: minden befőttnél, amit fém tetővel zárok le, azt csinálom, hogy csurig töltöm az üveget, de tényleg, folyjon ki egy csepp a tetejéről, annyira. Ha erre csavarom rá a tetejét, az mindjárt sterilizálódik a forró lében, kizárja a levegőt, ami a fő ellensége a befőtteknek, és könnyű ellenőrizni a jó záródást is, mert mikor lehűlik, a befőtt veszít a térfogatából, vákum lesz az üvegben, és ez behorpasztja a jól záródó tetejét. Ez a kis homorulat prímán kitapintható, de ha a körmöddel megkocogtatod, tompán szól. Ha nem zár jól, hangosan kong, ekkor kicserélem a tetejét, és újra dunsztolom. Ha ezt is belekalkulálod, alkalmazod, biztos nem ér baj.

Ágnesasszony (2013-08-01 21:39:00):
Én fejre állítom a teli , forró üvegeket, de a fémkupak alá teszek az üvegre befőző fóliát (nem celofánt!!), aztán a kupakot jól rátekerem. Nekem évek óta hibátlanul működik.

Árpi bácsi. (2013-08-06 19:57:00):
Köszönöm a jó tanácsokat.Nyolcvankilencedik évem járom.Minden évben barack,áfonya,eper dzsemet szoktam eltenni eredményesen.Most gondoltam a zöldbabra először.Remélem sikerülni fog. KÖSZÖNÖM.

Kifőzdés (2013-08-07 22:35:00):
Árpi bácsi! Jó egészséget, jó étvágyat neked!

varadi adel (2013-09-24 11:21:00):
egy 720 borkanba tegyel egy fel aszpirint igy nem kel a szalisil

varadi adel (2013-09-24 11:23:00):
egy 720 borkanba egy fel aszpirint tegyel,szalicin helyet egy igy teszek mindent

Kifőzdés (2013-09-25 09:26:00):
Kedves Adél! Nem tudom, mi az a "borkan" és akkor se tudnám, ha ékezetes betűket használtál volna, vagy nem hemzsegne helyesírási hibáktól, elütésektől mindkét írásod. Azért köszönöm a segítséget, bár megtakaríthattad volna magadnak, ha rákattintasz a zöld színű, "Mit tegyek..." szövegre. De egy biztos, hogy egy 720 ml-es befőttesüvegbe sok a fél aszpirin.

Marcsi (2013-09-26 16:50:00):
Évek óta nem használok a fém kupakos befôtekhez tartósítószert. Elôször véletlenül kihagytam a paradicsomléböl, majd megjelöltem és lestem a romlás jeleit. Egy év után sem volt semmi baja. Ezután ár tudatosan kihagytam mindenbôl, amit dunsztolással teszek el. Csupán a nyeresen eltett szörpök kupakjába szórok szalicilt a biztonság kedvéért.

Böbe (2014-06-25 10:33:00):
elteszem--és felforr,zavaros lesz...mi a baj??,mergomlik

oroszka (2014-07-16 11:36:00):
Kedves Kifőzdés! Adél valószínűleg erdélyi, ott nevezik a befőttesüveget borkának. Ezzel magyarázható a tökéletlen helyesírása is. :) Ha minden steril, felesleges mérgezni magunkat tartósítószerrel. Évek óta tartósító nélkül rakom el a lekvárokat, befőtteket. Az üvegeket mikróban sterilizálom, a kupakokat kifőzöm, dunsztolok. Még nem romlott meg egyetlen üveggel sem az így kezelt télirevalókból. Mindenkinek kellemes időtöltést kívánok a befőzéshez és kiváló alapanyagot! :)

Edina (2014-07-16 15:07:00):
Tettem el üvegbe zöldbabot, a tetejére 1 ek. olajat és 1 késhegynyi nátrium-benzonátot. Mindegyik zavaros lett és felforrt. Mi lehet a baj???

Juliska (2014-07-16 17:31:00):
A zöldbab- erdélyiesen zöldpaszuly- eltevése nem annyira nehéz, mint benneteket megérteni. Ha már a borkán szót nem érti a kedves Kifőzdés, és emiatt, meg a helyesírása miatt kritizálja Adélt, miközben helytelenül használja az ikes igéket, akkor legalább ne általánosítsatok, hogy természetesen azért ír helytelenül, mert erdélyi. Itt is pontosan ugyanúgy tanuljuk a helyesírást, mint odaát. És jól tudunk befőzni is. :)

Évi (2014-07-18 10:26:00):
kérdezem, hogy citromsav helyett borkősav jó-e

Rózsi (2014-07-20 17:19:00):
Szalicilt gyógyszertárban bármikor lehet kapni 5 dkg-os csomagban.

Marika mama (2014-08-02 02:12:00):
Tavaly mindent nátriumbenzonáttal raktam el. Sok lekvárom penész bevonatot kapott, és a paradicsom között is volt penészes.Már 51 éve művelem a befőzést, de ennyi még nem romlott meg soha. Ezután mondhatnak amit akarnak, csak szalicilt fogok használni. Abban még soha nem csalódtam.

Gyöngyi (2014-08-03 07:55:00):
Szia! Most tettem el először zöldbabot üvegbe télire. Mindent a recept szerint csináltam csak nem szalicillal hanem nátrium-benzoát tettem el. Mindegyik bezavarosodott és felforrt. Valami nem működik mert utána még egyszer próbálkoztam és ugyan úgy jártam mint az elsővel. Nem tudom mit rontottam el.

Gyöngyi (2014-08-03 08:00:00):
Szia! Mindent a recept szerint csináltam csak a szalicil helyet nátrium-benzoát használtam.Mindegyik bezavarosodott és felforrt. Nem hagyott nyugodni , hogy mi lehetett a baj ezért még egyszer neki rugaszkodtam és még 3 kg tettem el. azzal is úgy jártam mint az elsővel. Nekem ez a recept nem vált be. Nem tudom mit ronthattam el.

skaci (2014-08-22 14:10:00):
Jodmentes só kell,szerintem...

Anna (2014-11-05 13:40:00):
Ugyanígy teszem el,de én még beleteszem egy lábasba forró vizzebe,fövéstöl 10 percig dunsztolom.Ott hagyom kihülni ,soha nem forr fel még másik évig is megmarad.

Ibolya (2016-06-28 00:00:00):
Én már ezt kétszer is elkészítettem és nagyon nagyon finom lett. Örülök hogy megtaláltam.Köszönet a recept feltöltőjének.

Ferenc (2016-07-29 00:00:00):
Nem találom a receptben,hogy a 3 liter vizben mennyi babot lehet főzni

2wKatalin Seer (2016-08-01 00:00:00):
Én sós vízben megfőzöm a babot, csak annyi sót teszek bele, amennyi nekem kell. Kevés sóval főzök mindent. Forrón beteszem az üvegbe miután megfőtt, teszek egy csapott mokkáskanál szalicilt rá, és száraz dunsztba teszem. Nekem vannak olyan befőttes üvegeim is, amik régiek, és nincs rá fedő. Mégis elállnak évekig.

Megjegyzés a recepthez