recept: Ludaskása, Kifőzde
Ludaskása
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

2 libacomb,
40 dkg gomba,
2 bögre (fél kg) rizs,
1 paprika,
2 fej vöröshagyma,
só, őrölt bors, fanyar fehérbor, bazsalikom, majoranna, libazsír



Eredetileg a levesből kimaradt (vagy megmaradt) aprólékból készül: szív, zúza, máj, kis husi innen-onnan... De mi már ´beérjük´ egyszerűbb megoldással is. Persze ennek ára van: az eredeti ízek...

Az apró kockára vágott hagymát 3 dkg libazsíron megfonnyasztod, majd ráteszed a kb. 1,5 cm-es kockára vágott libacombot és addig pirítod, míg levet nem enged.
Ekkor felöntöd fehérborral, hogy a húst éppen csak ellepje. Beleteszed a kis kockára vágott zöldpaprikát és kislángon, fedő alatt félig készre párolod. Ekkor beleteszed a felszeletelt gombát, megsózod, megborsozod, megszórod bazsalikommal, majorannával, és 20 percig még párolod. (A fűszerekkel csínján kell bánni, csak tájékoztató jelleggel szórok bele, nem lapátszám, itt a libuska ízének kell dominálni, nem fűszerpörkölt készül.)
Amíg a madárka párolódik, a rizst alaposan megmosod, lecsurgatod, és 2 dkg libazsíron szárazra pirítod. Ha ez megvan, ráöntesz egy bögre forró vizet, és ráöntöd a húst is, a levével együtt. Fedő alatt párolod, míg a rizs fel nem szívja a szaftot.
Ekkor megkóstolod, elég sós-e, és elég puha-e a rizs. Ha kell, utánasózod, és/vagy teszel hozzá még forró vizet. Ezt óvatosan kell csinálni, kevés vízzel, több lépésben, nehogy eláztassuk a rizst. Az ideális ludaskása rizse puha, de pergő, nem ragad össze.
Ínyencek egy bögrényi vegyes zöldséget (kockára vágott sárgarépát és zöldborsót) és kis májat, szívet, zúzát is belefőzhetnek, nagyon finom és dekoratív.
Kacsából és pulykából is ettem már, egyik jobb, mint a másik. :-)
Leginkább céklasalátával szeretem, de Jutkasaláta vagy káposztasaláta is egyformán megy hozzá. Almakompóttal pikáns együttest alkot.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: céklasaláta
 Jutkasaláta
 káposztasaláta
 kompót

Forrás: Legnagyobb részt anyámtól tanultam.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.10.27. Utoljára frissítve: 2008.11.02.
Utolsó megtekintés: több, mint 3 napja (2024-04-30 02:51:22 - 2.63)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez