recept: Erőleves, Kifőzde
Erőleves
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

1 kg marhacsont,
1/2 kg marhahús,
3-3 sárgarépa és fehérrépa,
1 kis zeller, 1 kis karalábé,
5 dkg kelkáposzta, 5 dkg zöldborsó,
5 dkg gomba, 1 fej vörföshagyma,
2 gerezd fokhagyma, 2 tojásfehérje,
3 dkg sűrített paradicsom, szódabikarbóna ,
egész bors, gyömbér, szerecsendió-virág,
petrezselyemzöld, só, 2 ek ételízesítő



A marhahúst megtisztítjuk, megmossuk és ledaráljuk, majd a tojásfehérjével és a sűrített paradicsommal összekeverve fölengedjük 2,5 liter hideg vízzel. Megsózzuk és beletesszük a leforrázott csontot. Gyakori keverés mellett lassan felforraljuk.

Beletesszük egészben a sárgarépa, fehérrépa, a zellergumó, karalábé felét-harmadát, a laskára vágott kelkáposztát, és a kettévágott vöröshagymát - amelynek vágási felületét előzőleg főzőlapon megpirítottuk, hogy a leves ízét, színét kedvezően alakítsa -, tüllzacskóban a fokhagymát, a szemes borsot, a gyömbért, a szerecsendió-virágot, a petrezselyem zöldjét, 1-2 teáskanál sót, és 3-4 órán keresztül lassan, gyöngyözve forraljuk. Közben a maradék zöldséget gondosan kis, fél cm-es kockára vágjuk és beletesszük egy lábosba.

Ha már 2-3 órája fő a leveske, merjünk ki belőle a felkockázott zöldségre, hogy jól ellepje, tegyünk bele egy késhegynyi szódabikarbónát, tegyük hozzá a szeletelt vagy hasábra vágott gombát meg a zöldborsót. Forraljuk fel, és fedő alatt csendesen forraljuk a húslevesben, míg a zöldség meg nem puhul (kb. fél óra, ha nem daraboltuk túl nagyra).
Ha kész, leszűrjük, a levest visszatesszük a ´főfazékba´, a zöldséget lefedjük és meleg helyen tartjuk, míg elkészül a leves.

Ha lejárt a leves ideje (inkább 4 óra legyen, mint kevesebb, akkor finom, ha sokáig fő), megkóstoljuk, sózzuk, ha szükséges, 10-20 percig pihentetjük, leszűrjük, és ha sok a zsírja, kissé leszedjük.

A csontvelőt türelmesen kikotorásszuk-kivadásszuk az ő legfőbb előfordulási helyéről, mert pirítósra kenve pompás előétel.
A levest előmelegített csészében jó forrón, a külön főzött zöldséggel tálaljuk.
Betétnek tojáskocsonyát vagy daragaluskát adjunk hozzá.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

FK - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: tojáskocsonya
 daragaluska

Forrás: Internetes gyűjtés és saját tapasztalatok alapján.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.07.30. Utoljára frissítve: 2008.08.12.
Utolsó megtekintés: több, mint 7 órája (2024-05-03 02:56:03 - 2.12)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez