Hozzávalók: |
Elkészítés: |
80 dkg tehéntúró, 12 dkg búzadara (gríz), 4 tojás, 18 dkg zsemlemorzsa (prézli), 12 dkg zsír, 8 dkg vaj, 3 dl tejföl, porcukor |
A túrót áttörjük, hozzákeverjük a darát, csipet sót, a tojások sárgáját és jól elkeverjük. Édesszájúak 3-5 evőkanál porcukrot is tehetnek hozzá. Ezután a kemény habbá kevert tojásfehérjéket kanállal óvatosan elkeverjük a masszában, majd 50 percig pihentetjük. Ezalatt a zsírban a zsemlemorzsát aranysárgára pirítjuk, majd kevés vajat adunk hozzá. Ezután nagy edényben sós vizet forralunk, majd vizes kézzel a masszából 4-5 cm átmérőjű gombócokat formálunk és a vízbe téve, fedő alatt, 10-15 percig főzzük. A gombócokat szűrőkanállal a morzsába szedjük ki és meghengergetjük. Nem túl hideg tejföllel, porcukorral meghintve, esetleg baracklekvárral tálaljuk. Aki nem szereti a prézlit, kevés forró zsírban keverje el a tejfölt, és abban forgassa meg a gombócokat. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes. |
Még finomabb, ha 1 citrom reszelt héját is belekeverjük a masszába, valamint 1csomag vaníliás cukrot