recept: Töpörtyű, Kifőzde
Töpörtyű
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

2-4 kg bőrös libaháj, kacsaháj, vagy disznóból zsírszalonna,
zsírszalonna;
só, 1 dl tej



Keríts jó húsos, bőrös kacsa- vagy libahájat, finomabb eredményt kapsz!
A hájat megtisztítjuk, kitokozzuk, megmossuk, majd libánál, kacsánál kétcentis, röfinél a zsírszalonnát négycentis egyforma kockákra vágjuk. (Ha disznózsírt sütünk, érdemes venni a zsírszalonna mellé egy szép darab nyers császárhúst bőrösen, és szépen feldarabolva hozzátesszük a szalonnához. Már ha csábít a pörcös sült császár fenséges íze és illata valakit...)
Egy megfelelő méretű lábosba tesszük, hogy kb. csak félig legyen tele. Aláöntünk félujjnyi vizet, majd folyamatosan keverve, erős lángon melegítjük, míg a vizet elforrja és kezd a zsír kisülni belőle.
Ekkor fokozatosan csökkentjük a lángot, és addig sütjük, míg a töpörtyűk kissé megbarnulnak és méretük már nem csökken tovább. Sűrűn kell kevergetni egészen addig, míg a zsír annyi nem lesz, hogy úsznak a tetején a töpörtyűk. Ezután egészen kis lángon kell tovább sütni, és ritkíthatjuk a keverést is.
Vigyázzunk, ha a fortyogás buborékjai kicsik lesznek és sűrűn jönnek elő, azonnal le kell venni a tűzről, mert ekkor már könnyen megég és akkor dobhatjuk ki az egészet!
Ha kész, a zsírt óvatosan leöntjük róla (egy kevés a ´zaccal´ és töpörtyűvel azért maradjon), majd pár korty tejet öntünk a töpörtyűre és gyakori kavargatással addig sütjük, míg a tej eltűnik. Ettől a húsos részek kissé megpuhulnak, és szép pirosas-barna lesz a töpörtyű.
Ezután leszűrjük, van aki ki is nyomkodja kicsit. Tálba szedve, bátran megsózzuk, többször átkeverjük, míg ki nem hűlik.
Ennél jobb töpörtyűt nem kapsz, hacsak nem disznóvágásról, ahol nagy mennyiségben, fatüzelésű katlanon, hatalmas üstben készül. Friss, puha félbarna kenyérrel, újhagymával egyszerűen fantasztikus! Meg sem várom, hogy kihűljön! Legjobban a kacsa töpörtyűjét szeretem, bár többször csináljuk disznóból.
Az így kisütött zsír a legtisztább, legfinomabb házi zsír, ideális sütésre-főzésre. A gond csak ott van, hogy a töpörtyű sütésekor az egész család elmenekül a szagok elől, kénytelen vagyok magam megcsinálni. De megéri.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: töpörtyűkrém
 tepertős pogácsa

Forrás: Anyám repertoárjából.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.09.02. Utoljára frissítve: 2009.12.17.
Utolsó megtekintés: több, mint 21 órája (2024-05-02 10:49:10 - 5.02)
Hozzászólások:

Sancho (2011-04-09 12:43:00):
Már elnézést, de hájból hájastésztát, s tepertyüt csak szalonnából! Az viszont igaz, hogy a libatepertyű a legjobb... Félig melegen... Lilahagymával...

Lacipapa (2011-10-23 14:56:00):
A tepertyü az szalonna, de van hájtepertö is, azt inkább elsütjük pogácsának, vagy hájastésztának, az is nagyon finom! Legénykoromban bölérkedésem legelején, mindig gondot okozott, hogy a zsírt is ki kell sütni, de a tepertőnek is omlosnak kell maradni, na meg szép pirosnak. Nem mindig sikerült. Mig nem egy szépnapon nagymamámtól, megkaptam a megfelelő instrukciókat! Erdélyi asszony lévén, nem igen hozakodott elő semmivel, csak ha kérdezték. Na de vissza a teprtyühüz. Lényeg, hogy kb 3x3, 4x4 centis kockákat készítsünk, a szalonnából. A javaslat az, hogy ne vizet, hanem kevés zsírt, (ha maradt tavalyról!)olvasszunk az edényben, s arra tegyük a kockázott szalonnát!Aztán láncoljuk magunkat a kondér mellé, mert hogy azt otthagyni nem lehet! Aztán kevergetni se rösteljük, ha már ott vagyunk, egészen adig, mig azt nem észleljük, hogy kezd "tejesedni", "ikrásodni"! Ekor kell a tejet hozzáadni, minden 5kilóra, kb. 2decilitert, házi tejből elég a másfél deci. Azt fogjuk tapasztalni, hogy a zsír ragyogóan kisül, anélkül hogy megégne, s a tepertő gyönyörüséges szint kap, minden erölködés nálkül! A libatepertyűvel egyetértek! De a zsirsütéskor készült császárhús sem megvetendő! Hát sok sikert, s jó étvágyat kívánok mindenkinek!

Kifőzdés (2011-10-23 23:00:00):
Tényleg így van, nem is tudom, miért írtam hájat a disznónak is, figyelmetlenség. Vagy az járhatott a fejemben, ha sokat eszem belőle, egy hájas disznó lesz belőlem? :-) Már javítom is a bakit. Viszont kacsa- vagy libaszalonnáról még nem hallottam, mifelénk hája van e finom szárnyasoknak.

Sancho (2012-06-14 12:45:00):
A libaszalonnát, úgy szoktam készíteni, hogy bőrével együtt lehúzom a háziasan megtömött madárról. 2 napot fokhagymás sós lében áztatom, utána fagyasztom. Úgy fagyosan príma.

Megjegyzés a recepthez