Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||
2-4 kg bőrös libaháj, kacsaháj, vagy disznóból zsírszalonna, zsírszalonna; só, 1 dl tej |
Keríts jó húsos, bőrös kacsa- vagy libahájat, finomabb eredményt kapsz! Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|
Már elnézést, de hájból hájastésztát, s tepertyüt csak szalonnából! Az viszont igaz, hogy a libatepertyű a legjobb... Félig melegen... Lilahagymával...
A tepertyü az szalonna, de van hájtepertö is, azt inkább elsütjük pogácsának, vagy hájastésztának, az is nagyon finom! Legénykoromban bölérkedésem legelején, mindig gondot okozott, hogy a zsírt is ki kell sütni, de a tepertőnek is omlosnak kell maradni, na meg szép pirosnak. Nem mindig sikerült. Mig nem egy szépnapon nagymamámtól, megkaptam a megfelelő instrukciókat! Erdélyi asszony lévén, nem igen hozakodott elő semmivel, csak ha kérdezték. Na de vissza a teprtyühüz. Lényeg, hogy kb 3x3, 4x4 centis kockákat készítsünk, a szalonnából. A javaslat az, hogy ne vizet, hanem kevés zsírt, (ha maradt tavalyról!)olvasszunk az edényben, s arra tegyük a kockázott szalonnát!Aztán láncoljuk magunkat a kondér mellé, mert hogy azt otthagyni nem lehet! Aztán kevergetni se rösteljük, ha már ott vagyunk, egészen adig, mig azt nem észleljük, hogy kezd "tejesedni", "ikrásodni"! Ekor kell a tejet hozzáadni, minden 5kilóra, kb. 2decilitert, házi tejből elég a másfél deci. Azt fogjuk tapasztalni, hogy a zsír ragyogóan kisül, anélkül hogy megégne, s a tepertő gyönyörüséges szint kap, minden erölködés nálkül! A libatepertyűvel egyetértek! De a zsirsütéskor készült császárhús sem megvetendő! Hát sok sikert, s jó étvágyat kívánok mindenkinek!
Tényleg így van, nem is tudom, miért írtam hájat a disznónak is, figyelmetlenség. Vagy az járhatott a fejemben, ha sokat eszem belőle, egy hájas disznó lesz belőlem? :-) Már javítom is a bakit. Viszont kacsa- vagy libaszalonnáról még nem hallottam, mifelénk hája van e finom szárnyasoknak.
A libaszalonnát, úgy szoktam készíteni, hogy bőrével együtt lehúzom a háziasan megtömött madárról. 2 napot fokhagymás sós lében áztatom, utána fagyasztom. Úgy fagyosan príma.